Stockholmsbombaren hade belgisk id-handling
Uppdaterad 2016-03-27 | Publicerad 2016-03-26
Taimour Abdulwahab, som sprängde sig till döds i centrala Stockholm i december 2010, hade en belgisk id-handling på sig när han dog.
Handlingen är utfärdad i Liège och ett bevis på att Stockholmsbombaren kan ha haft kopplingar till jihadister i Belgien.
– Jag tycker det är högintressant, säger Hans Brun, terrorforskare vid King’s College i London.
Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab utlöste sin bomb mitt i julhandeln i Stockholm den 11 december 2010. Man misstänker att han flera gånger försökte utlösa sina laddningar mitt i folkmassan på Drottninggatan utan att lyckas. I stället dog bara han själv på Bryggargatan, en tvärgata till Drottninggatan.
”Har bevisligen varit i Belgien”
Det är känt att Taimour Abdulwahab blev uppringd från sitt forna hemland Irak samma dag som bombdådet. Men förundersökningen lades ned då utredarna inte kunde nå längre i försöken att klarlägga spåren till utlandet, eller om attentatet var ett beställningsjobb.
Slutsatsen blev att Iraksvensken, såvitt man kunde bedöma, agerade själv och utan order från någon annan. Flera saker motsäger emellertid detta, bland annat det faktum att Abdulwahab hade en belgisk id-handling på sig när han dog. Något som Aftonbladet kunde rapportera om redan i samband med huvudförhandlingen i Skottland där Nasserdine Menni dömdes för finansiering av Abdulwahabs terrorverksamhet.
Hans Brun, terrorforskare vid King’s College i London, har också sett bilden på den belgiska id-handlingen. Det handlar om ett körkort utfärdat i staden Liège.
– Jag tycker det är högintressant. Han har bevisligen varit i Belgien och jag tror inte han var ensam, säger Hans Brun.
”Kopplingen finns”
Det är inte bara adresser i Brysselförorten Molenbeek som den belgiska polisen intresserat sig för efter attentaten i Paris och bomberna i Bryssel. Flera platser i Liège har även varit aktuella i jakten på misstänkta jihadister och deras näverk.
– Frågan är hur mycket de belgiska myndigheterna vet om detta och hur mycket de är villiga att hjälpa till, kopplingen finns men det är inte helt säkert att det går att bevisa, säger Hans Brun.
Ytterst är det en fråga för chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström. Aftonbladet har sökt henne utan framgång.