Storslam i Årets Bild för Aftonbladet i år

Uppdaterad 2016-03-06 | Publicerad 2016-03-05

Vann tolv pris - varav sju till Magnus Wennman

Aftonbladet slog rekord i Årets Bild i år.

Tidningens fotografer kammade hem hela tolv priser – varav Magnus Wennman, 36, i dag en av världens främsta fotografer, vann sju.

– Jag är jättestolt och glad, säger han.

Årets Bild-tävlingen i Jönköping blev i år en enda lång hyllning till Sveriges bäste fotograf:

Aftonbladets Magnus Wennman.

Han tog Årets Bild – och vann ytterligare sex priser under galan i Kulturhuset Spira i Jönköping i dag.

"Otroligt stolt"

I kategorin Årets porträttserie stod han ensam som nominerad på scen – och tog hem alla tre priserna, både första, andra och tredje pris.

– Jag tror aldrig att det har hänt tidigare, säger Aftonbladets bildchef Anne Kindahl, som var mycket stolt och glad över prisregnet, liksom Aftonbladets tillförordnade chefredaktör Sofia Olsson Olsén, som också var på plats:

– Jag är otroligt stolt, säger hon.

Magnus Wennman, som fyra gånger tidigare utsetts till Årets fotograf, vann också första pris i klasserna Årets porträtt, Årets bildreportage Utland och Årets multimedia.

I klassen Multimedia vann dessutom Aftonbladets Stefan Mattsson andra pris för sitt uppmärksammade reportage om Ku klux klan, som han gjorde tillsammans med reportern Carina Bergfeldt.

– Det är extra roligt att vi tog två pris i den klassen – och det är något vi ska fortsätta utveckla, säger bildchefen Anne Kindahl.

”Natten är otäck, då kommer bomberna”: Se Magnus Wennmans bilder på de sovande barnen.

Värme i bilderna

Att Aftonbladet dominerade tävlingen och vann flest priser av alla, före Dagens Nyheter, som tog hem åtta priser, är fantastiskt, men egentligen inte så konstigt, menar hon.

– Aftonbladet och DN är de enda tidningar som fortfarande har bildredaktioner och vi fortsätter hela tiden att uttvecklas, säger Anne Kindahl.

– Just Magnus Wennman är ju unik. Han har ganska stor frihet och vi låter honom göra de projekt han vill och är så bra på - och det ska han göra.

– Han är en otroligt ödmjuk person, som kommer människor nära. Han har en värme i sina bilder som visar att han verkligen bryr sig om dem han fotograferar.

En av de projekt Magnus Wennman prisades för är det hyllade projektet "Där barnen sover", som fram till nyligen har gått att se på Fotografiska Museet i Stockholm.

– Jag är väldigt, väldigt glad åt att de här reportagen uppmärksammas och fortsätter uppmärksammas, säger Magnus Wennman.

– Som fotograf har man ju alltid en dröm om att de bilder man tar ska betyda något, att de ska beröra och spridas runt jorden. Det är väldigt sällan det händer, men med det här projektet har det hänt.

– Det här året, när det har spridits över världen, har verkligen varit helt fantastiskt.

Ska visas i kongressen

De gripande bilderna på de syriska barnen i krigets skugga har fått stor internationell uppmärksamhet och har redan gett Magnus Wennman flera priser och utmärkelser, som Award of excellence i Pictures of the year och tredjepris i kategorin People i tävlingen World press photo.

Nu ska bilderna ut på turne i Europa och världen under två år – och alla intäkter går oavkortat till UNHCR.

I mitten av mars kommer "Där barnen sover" att visas upp i den amerikanska kongressen.

De andra prisbelönta Aftonbladet-fotograferna är Urban Andersson, Niclas Hammarström, Pontus Orre och Nikolai Jakobsen.

Urban Andersson vann andra pris i Årets nyhetsbild Sverige, för sin bild från avhysningen av Eu-migranter i Högdalen i Stockholm.

Pontus Orre vann tredje pris för årets sportreportage för sina bilder från Stockholms Maraton.

Nikolai Jakobsen vann tredje pris för Årets nyhetsbild utland, från terrorattacken i Paris den 13 november i fjol..

Niclas Hammarström vann tredje pris i Årets bildreportage utland för sitt reportage " Världens farligaste stad" från San Pedro Sula i Honduras.

150 år av hat - En vecka med
KKK
Harrison – USAs:s mest rasistiska
stad
”Välkomna till Knights of the Ku Klux
Klan”
”Jag är en riddare
nu”
Kvinnorna i KKK - En vecka med
KKK
De fortsätter klanens hundraåriga tradition - En vecka med
KKK