Ny medicin mot fetma snart här

Publicerad 2015-01-27

Läkemedlet har använts mot typ 2-diabetes

Inget viktras ”En vikteffekt på ett par tre kilo efter några månaders behandling”, säger överläkaren Björn Eliasson.

En ny medicin mot fetma är på väg att godkännas inom EU.

Det är egentligen ett läkemedel mot typ 2-diabetes som visat sig ha effekt på vikten.

– Det är aptithämmande, säger överläkaren Björn Eliasson.

Den verksamma substansen är liraglutid. Det har i många år använts i läkemedel mot typ 2-diabetes. Men patienterna får inte bara lägre blodsocker, utan minskar även i vikt.

– Det är väl känt att den här typen av behandling kan ha gynnsam vikteffekt, säger Björn Eliasson, överläkare vid diabetesmottagningen samt obesitasmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Godkänt i USA

Det nya läkemedlet heter Saxenda. Nu rekommenderar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att det ska godkännas för försäljning i Europa för behandling av fetma och övervikt. Det rekommenderas vid ett BMI på över 27. Medicinen är redan godkänt i USA.

Det nya läkemedlet har testats i studier på 5 800 patienter med övervikt eller fetma.

– Saxenda är väl etablerat inom diabetesområdet och man vet att man får en viktnedgång. Den kan variera från nästan ingen viktnedgång alls till ganska mycket, säger Björn Eliasson.

”Ett par tre kilo”

Det rör sig dock inte om något viktras.

– I genomsnitt så har man en vikteffekt på ett par tre kilo efter några månaders behandling.

Preparatet hämmar aptiten.

– Man blir snabbt mätt, behöver inte äta lika mycket, tar inte om. Men det har inte någon effekt alls på aptiten hos många patienter.

Vanliga biverkningar är illamående, magtarmbesvär och kräkningar.

”Fungerar bara för vissa”

Läkemedlet ges som en daglig injektion. Inom tolv veckor måste dock patienten ha minskat minst fem procent av sin vikt, annars avbryts behandlingen.

– Det är väldigt viktigt att det framkommer att effekterna är individuella. Att det inte fungerar för alla, utan bara för vissa,.

Björn Eliasson betonar att det därför inte kommer att vara en lösning för flertalet, utan endast vissa patientgrupper.

Vilka patienter tror du kan bli aktuella?

 – Personer som är på väg att utveckla diabetes, som är ordentligt feta, eller med tydligt ökad risk att utveckla diabetes.

Enligt Björn Eliasson har man blivit mycket försiktig med läkemedel mot fetma sedan två tidigare mediciner dragits tillbaka. Reductil – för att det höjde puls och blodtryck och gav ökad risk för hjärtkärlsjukdom. Samt Acomplia som orsakade depression hos flera patienter, varav några tog livet av sig.

– Man gick ju på några minor med läkemedel mot fetma och därför är man väldigt angelägen om att de nya gör nytta och inte har för mycket biverkningar, säger han.