Smaksatt kvarg - en sockerfälla

Publicerad 2014-10-29

Hela 16 sockerbitar i 500 gram – dietisten: ”Det är ett stort problem”

Naturell kvarg är ett nyttigt mellanmål för folk som håller i gång.

Nu har dock en rad smaksatta varianter dykt upp på marknaden – som är rena sockerbomberna.

– Vi vill göra goda produkter som folk väljer att äta, säger Annika Strömberg på Arla Foods.

Kvarg är just nu mejeriprodukten på var mans läppar.

I fjol såldes det kvarg för 380 miljoner kronor i Sverige, enligt undersöknings­bolaget AC Nielsen. Det innebär en uppgång på 70 procent från föregående år. Och fram till juni i år hade försäljningen stigit ytter­ligare 54 procent, enligt Dagens Industri.

Dietisten Anna Ottosson kopplar den proteinrika färskostens popularitet till vårt intresse för träning.

– Kvarg är enkelt att äta före och efter träning och det har blivit väldigt omskrivet som en produkt för att få ut maximalt av sin träning, säger hon.

”Smaksätt själv”

Kvargens ökade popularitet har lett till att märken som Arla och Lindahls har lanserat nya smaksatta varianter för att mätta marknadens intresse. Produkter som, till skillnad från vanlig naturell kvarg, innehåller tillsatt socker.

– Kvarg är ett nyttigt mellanmål om det är den naturella varianten. Men man ska vara mer vaksam om det är smaksatt kvarg. Helst ska man välja naturell kvarg och så kan man smaksätta den själv med frukt och bär, säger Anna Ottosson.

En av de nya sorterna är Arlas milda kvarg med vaniljsmak som innehåller 8,6 procent socker. Enligt träningssajten Styrkebloggen betyder det att en förpackning på 500 gram innehåller mer än 16 sockerbitar. Det är lika mycket socker som i en halvliter Coca-­cola. Ändå marknadsförs vaniljkvargen med orden ”perfekt som frukost eller mellanmål för dig som är aktiv”.

– Jag tycker inte det är bra. Det är ett stort problem att man använder socker som smakförstärkare eftersom de flesta av oss behöver minska på sockerintaget.

Att producenterna ändå fortsätter med tillsatt socker beror på att ”människan älskar socker”‚ tror Anna Ottosson.

– Och finns det socker i produkten finns det en ökad benägenhet att man köper den igen och igen och igen.

Särskilt om man samtidigt tror att den är nyttig?

– Exakt.

Ingen efterrätt

Annika Strömberg, hälsokommunikatör på Arla Foods, tycker gott och väl att man kan fortsätta äta sötad kvarg till frukost, så länge man balanserar sitt näringsintag över dagen.

– Man ska inte kombinera varken fruktyoghurt eller smaksatt kvarg med en väldigt sötad müsli, säger hon.

Varför tillsätter ni så mycket socker över huvud taget?

– Vi vill göra goda produkter som folk väljer att äta.

Betyder det att naturell kvarg inte säljer så bra?

– Jo, absolut, vi säljer lika mycket naturell kvarg som smaksatt. Men det är två olika konsumentgrupper, en del vill ha naturella produkter och en del vill ha smaksatta.

Problemet kanske kan vara att konsumentgruppen som väljer den smaksatta varianten gör det i tron att det är ett nyttigt mellanmål som inte är särskilt sött.

– Det har jag svårt att tro.

Varför då? Ni skyltar ju knappast med att den innehåller massa socker.

– Det står tydligt på förpackningarna vad de innehåller.

Men de marknadsförs ju ändå som en perfekt frukost eller mellanmål, och då kanske man inte tänker att det är en massa socker i.

– Jag tycker som helhet att det är en nyttig frukost, men om man äter de sötade varianterna får man balansera sin frukost så att man inte har väldigt mycket annat socker i.

Det är inte aktuellt att marknadsföra den smaksatta kvargen som efterrätt?

– Nej, det tycker jag inte. Då har vi andra artiklar som passar bättre.

Fler dolda sockerfällor du bör se upp för

Flingor och müsli.

Korv, skinka och kalkon.

Leverpastej.

Bacon.

Buljong.

Kex.

Smaksatt mjölk.

Fruktyoghurt.

Mjukost.

Konserverad och torkad frukt.

Färdiglagade rätter.

Ketchup (ketchup innehåller dubbelt så mycket socker som senap, trots att båda ger mycket smak).

Dressing (Välj i stället det betydligt nyttigare alternativet balsamico­vinägrett).

Sötsur sås.

Chips.

Pulversåser.

Marinader och grillsåser.

Couscous.

Popcorn.

Russin.

Juice.

ANNONS