Så här mycket grönt ska du äta i dag

Uppdaterad 2019-06-18 | Publicerad 2014-08-13

Vi måste äta dubbelt så mycket frukt och grönt, enligt en ny undersökning.

Aftonbladet reder ut hur mycket du faktiskt ska äta för att klara målet.

Och vilket grönt du ska satsa på.

Den nya studien visar att vi inte når upp till Världshälsoorganisationens minstanivå på 400 gram per dag. I Sverige är det rekommenderade dagliga intaget ännu högre – 500 gram – och enligt Livsmedelsverkets senaste matvaneundersökning äter bara två av tio tillräckligt med frukt och grönt.

Men vad ska vi äta? Hur mycket grönsaker är ett halvt kilo?

"Fem om dagen"

Aftonbladet handlade in en rejäl matkasse och åkte till Livsmedelsverket för att få svar.

– I stället för ett halvt kilo brukar man säga fem om dagen. Det kan vara ett par nävar med grönsaker här, en grönsakssoppa där och lite kokt broccoli till maten. Till det kan man dricka 100 gram juice, säger Eva Warensjö Lemming som är nutritionist på Livsmedelsverket.

Men det finns inga genvägar. Vi kan inte dricka en halv liter juice och tro att det är okej.

– Nej, då får man bara näringsämnen från den frukten, säger hon.

Varför ska vi äta grönsaker?

– De har lågt energiinnehåll men högt på näringsämnen, vitaminer och fibrer, som kan ge färre hjärt- och kärlsjukdomar och även motverka vissa cancersorter.

Gröna blad bäst

Vi plockar upp maten ur kassen och komponerar en hälsotallrik. Det första Eva Warensjö Lemming kniper är bladspenaten, som är bland det nyttigaste som finns.

Hon lägger upp en enorm hög på tallriken. Men vågen visar bara 70 gram.

– Jag skulle nog inte orka äta mer än så här om jag gjorde en sallad, säger hon.

Som tur är finns tyngre grönsaker. En halv röd paprika, fyra bitar broccoli, en halv avokado, lite blandade bönor, en näve haricot vert och sockerärter, ett tredjedels äpple och en halv apelsin senare är vi i mål. 500 gram, prick.

Då har vi inte ens rört vid purjolöken, bananen, vitkålet, kålhuvudet, gurkan och tomaterna.

– Jag tycker man ska försöka äta många olika saker, och det är lätt att äta många varianter av frukt och grönt, säger hon. Baljväxter som bönor har också mycket proteiner, så man kan äta lite mindre kött.

Vilka äter minst grönsaker?

– Vi ser att några män äter mindre än fem gram om dagen. Vi ser också att kvinnorna har ett högre intag.

Hon berättar att kvinnor i snitt får i sig 350 gram om dagen. Den genomsnittlige mannen äter 300 gram.

Många osäkra

Många tycker att kött är godare, men det är inte enda ursäkten. Eva Warensjö Lemming tror att det finns en osäkerhet om vilka grönsaker en ska ha till vad, och hur de ska tillagas.

– Jag tror att många tycker att det är svårt att få till i köket. Men det är ju egentligen bara att ta av vad man har hemma.

En vanlig syn i lunchserveringen eller på middagstallriken är isbergssallad, pizzasallad, tomater och gurka – som inte har lika höga näringsvärden. Men de är bättre än ingenting.

– Även gurka, tomat och sånt som inte är så näringstätt är ändå bra eftersom vi äter ganska mycket.

Jätteundersökning

Nästan 200 000 personer har varit med i undersökningen av globala frukt och grönsaksvanor, där forskningscentret Nutrilite Health Institute utreder hur mycket fytokemikalier vi får i oss. Det är ämnen som bland annat bidrar till att skydda från sjukdomar.

Eva Warensjö Lemming säger att det går att nå målet med mycket variation på tallriken.

– Ni hade ju kunnat ta med er bär, svamp och rotfrukter också, säger hon.

Aftonbladets "500-grammare"

Så här kan du äta för att få i dig ett halvt kilo frukt och grönt. Det går förstås att sprida ut hälsotallriken under dagen.

Ett par rejäla knippen bladspenat, 70 gram.

En halv avokado, 55 gram.

Tre matskedar bönmix, 50 gram.

En halv paprika, 70 gram.

Fyra bitar broccoli, 65 gram.

En näve haricot vert och sockerärter, 50 gram.

Ett tredjedels äpple, 50 gram.

En halv apelsin, 90 gram.

Summa: 500 gram