Ödesdag för snuset i EU

Publicerad 2012-12-19

I dag väntas ett förslag till nytt tobaksdirektiv läggas i EU.

– Det svenska undantaget för snus urgröps bakvägen, säger en källa med insyn i processen, till Aftonbladet.

Redan i våras kunde Aftonbladet avslöja hotet mot snuset, då mycket pekade mot att förre hälsokommissionären John Dallis förslag till nytt tobaksdirektiv skulle innebära förbud mot tillsatser av "karaktärssmaker" i tobak.

Exportförbudet väntas bli kvar

Den ledande svenska snustillverkaren Swedish Match uppgav då att samtliga snussorter i deras sortiment innehöll någon av de smaktillsatser som fanns listade i ett utkast till förslag. Sedan dess har Dalli, efter anklagelser om korruption, tvingats avgå, och en ny hälsokommissionär, Tonio Borg, har tillträtt.

Nu uppger en källa med insyn i processen att förslagen om inskränkta smaktillsatser finns kvar i det nya förslaget till tobaksdirektiv som väntas läggas fram i dag. Exportförbudet väntas ligga kvar. Och i Sverige väntas snusarna få ändra sina vanor.

– Man kan förvänta sig att begränsningarna i smaksättningarna ligger kvar. Vi har inte råd att förlora mer tid. Det är redan så försenat. Och vi förväntar oss en dålig lagtext. Jag tror inte att man har prövat juridiskt vad det svenska undantaget är och vad snus ska definieras som. Det här kan innebära att man förbjuder smaker som är 150 år gamla.

"Vi kommenterar inte nu"

Minst ett tungt EU-direktorat uppges dock vara emot förslaget att inskränka snus.

När Aftonbladet pratade med Ewa Björlings pressekreterare Monica Enqvist i går ville hon inte kommentera förslaget.

– Vi kommer inte att kommentera detta förrän vi sett tobaksdirektivet.

Handelsminister Ewa Björling (M) har tidigare hotat med "fullskaligt krig" om inte EU öppnar för försäljning av snus och i början av december kunde Aftonbladet avslöja att det ännu fanns med skrivelser i förslaget som i praktiken skulle slå ut det svenska snuset.

Några dagar senare lovade EU-kommissionären Tonio Borg den svenska regeringen att en reglering av tobakshalten inte ska finnas med i förslaget till det nya tobaksdirektivet.

Utöver snusexportförbudet finns krav på varningstexter på minst tre fjärdedelar av cigarettpaketen och förbud för smaksättning med mentol.