Familjen vill veta: Varför sköts Mark?

Uppdaterad 2011-08-08 | Publicerad 2011-08-07

Våldsamma upplopp i Tottenham efter polisens dödsskjutning av Mark Duggan

I torsdags sköt polisen ihjäl fyrabarnspappan Mark Duggan.

Det var gnistan som natten till söndagen satte Tottenham i brand.

Av Scotland Yard beskrivs Mark som "en gangster" – men familj och vänner protesterar.

– Det var ingen våldsam kille. Han skadade aldrig någon, säger vännen Nikki, 53, till Sky News.

Duggans bror gick på söndagskvällen ut och fördömde kravallerna.

Mark Duggan

Polisen i Tottenham har på söndagsförmiddagen spärrat av delar av Tottenham och evakuerat området kring den lokala polisstationen efter nattens upplopp. 26 poliser har skadats varav 8 vårdas på sjukhus och 55 personer har gripits, enligt BBC.

– Vårt primära mål just nu är att återställa ordningen och se till att området blir säkert, säger polisinspektör Stephen Watson till Sky News.

Samtidigt fortsätter demonstranter att kräva "rättvisa" för den dödsskjutna Mark Duggan, 29, och hans familj.

Stoppades i taxi – sköts ihjäl

Mark Duggan sköts ihjäl av Scotland Yards elitstyrka på torsdagskvällen efter att han stoppats i en privathyrd taxi. Enligt polisen skulle specialstyrkan gripa Duggan, som de beskriver som "en gangster" involverad i vapenhandel, när en eldstrid utbröt mellan polisen och någon i bilen som Duggan färdades i. Duggan dog på plats och en skadad polis fördes till sjukhus med lindriga skador.

En kula hittades senare i en polisradio som var fastsatt på en av de ingripande elitpolisernas bröst och en polis vittnade om att någon i den bil som Duggan färdades i sköt först. På söndag kväll kom den första ballistiska rapporten som visade att kulan i komradion kom från ett polisvapen – och inte från det icke-polisiära vapnet som man fann på plats.

Duggans familj kräver att få veta vad som hände under ingripandet.

En vän till familjen, Nikki, 53, säger till Sky News:

– Det var ingen våldsam kille. Visst, han var involverad i vissa saker, men han var inte aggressiv. Han skadade aldrig någon.

"Mycket farlig situation"

Det som på lördagen började som en fredlig demonstration urartade under söndagsnatten till ett våldsamt upplopp. En bild på en brinnande polisbil omtweetades över 100 gånger på Twitter i natt, vilket kan ha underblåst attackerna. Drygt 500 människor stormade gatorna i den eftersatta stadsdelen Tottenham för att visa sitt missnöje. En del kastade brandbomber, andra lade sig mitt över vägen i protest. Även barn deltog i kravallerna och allt från mat- till juvelbutiker plundrades.

– Folket gör sin närvaro känd för människorna här är inte glada, säger Nikki till Sky News.

Ett ögonvittne liknar upploppet vid tyskarnas bombanfall mot London under andra världskriget och skadorna på byggnader är stora. Under natten till måndagen fortsatte oroligheterna runt om i London.

– Det är fortfarande en mycket farlig situation, säger BBC:s reporter Andy Moore som befinner sig i Tottenham.

Brodern fördömer kravallerna

– Vi är medvetna om att det har blivit ökade spänningar i området, vilket är förståeligt efter Mark Duggans tragiska död, säger polisinspektör Stephen Watson i ett offentligt uttalande.

Rachel Cerfontyne, chef för IPCC, Polisens oberoende klagomålskommission, uttrycker sympati för Duggans familj.

– Jag förstår den enorma stress som dödsskjutningen av Mark Duggan har orsakat hans familj och samhället och folkets önskan att få svar på vad som hände honom, säger hon till Sky News.

Enligt Cerfontyne kommer IPCC att träffa Duggans familj för att ge dem stöd, samtidigt som de fortsätter att utreda vad som har hänt.

– Vi samlar fortfarande bevis och kommer släppa mer information om utredningen så fort vi kan.

Duggans bror Shaun Hall gick på söndagskvällen ut och fördömde kravallerna.

– Jag förstår att människor är frustrerade; just nu är de ilskna därute. Men, säger jag: snälla, försök att ta det lugnt. Gör inte det här på grund av min brors död, han var en bra man, sa han.

ANNONS