”Skräptavlan” såld för 7,6 miljoner

Publicerad 2011-06-14

”Jag blir rörd”

Första!

Det var en skräptavla som i bästa fall kunde säljas i flytten.

Andra!

Sedan skulle den ropas ut för 10 000 kronor.

Tredje!

I dag såldes den på Uppsala auktionskammare – för 7,6 miljoner kronor.

Knut Knutson är tvungen att ta av sig glasögonen och torka bort en tår i ögonvrån. Uppsala auktionskammares ägare har precis sålt Ivan Aivazovskys "Slaget vid Bomarsund" – för 7,6 miljoner kronor.

– Jag blir rörd, vilket slut på den här historien! säger han.

"Sälj det som går"

Allt började med att en äldre man tidigare i år skulle flytta. Han ringde en transportfirma och bad dem köra lite prylar till auktionsfirman Metropol, inklusive den oljemålning som hans hustru lämnat efter sig när hon dog 2002. På en lapp till auktionsfirman skrev han: "Tar ni emot de här sakerna? Sälj det som går och lämna resten till Röda korset!"

Jo då, det gick bra.

Oljemålningen fick ett utropspris på 10 000 kronor. Men för att vara säkra på att de hade lagt sig på en rimlig nivå hörde Metropol av sig till Uppsala auktionskammare, som i sin tur kontaktade sina experter på rysk konst.

Hängde hemma i 30 år

Det visade sig att tavlan var den ryske konstnären Ivan Aivazovskys "Slaget vid Bomarsund" från 1858 – med ett uppskattat värde på mellan 5 och 6 miljoner kronor.

– Det här är bland det bästa som hänt under mina 30 år i auktionsbranschen. När den kördes till Metropol var det bara en skräptavla, säger Antikrundan-profilen Knut Knutson efter att själv ha sålt målningen.

Chockad

Den nyblivne miljonären vill vara anonym, men Knut Knutson hälsar att han nog är glad – och framför allt chockad.

– Det var så nära att han höll på att tappa den, säger Knut Knutson.

– Jag frågade honom var han tyckte att vi skulle lägga minimipriset. 'Ja du, Knut, jag hade räknat med ett pris på mellan 10 och 20 tusen, så det får du bestämma själv', sa han."

"Otänkbart att den stannar i Sverige"

Budgivningen på "Slaget vid Bomarsund" dominerades helt av de ombud som sitter framme vid podiet och via telefon budar åt sina utländska klienter. Köparna i bänkraderna hade inte en chans.

Att tavlan stannar i Sverige verkar osannolikt.

– Ja, det är otänkbart. Jag skulle bli väldigt förvånad om det inte är en ryss som är köparen, säger Knut Knutson.

Säljarens avlidna fru hade i sin tur fått tavlan när hennes före detta man dog, men hur han kom över den är inte känt.