Aftonbladets grundare kämpade för tryckfrihet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-30

Sverige var först med tryckfrihetslag - men många inskränkningar har genomförts.

Sverige var först i världen med en tryckfrihetslag som förbjöd censur. Men trots det har många kungar och regeringer genom tiden försökt – och ofta lyckats – införa inskränkningar. Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta är en av de största kämparna för rätten att uttrycka sina åsikter i tryckta skrifter.

Lars Johan Hierta

Sveriges första tryckfrihetslag kom 1766 och var den första i sitt slag i hela världen. Den avskaffade all censur, förutom när det gällde religiösa skrifter.

Men redan 1774 infördes stora inskränkningar i lagen, och sedan följde ytterligare inskränkningar fram till år 1809, då lagen i princip återställdes i sin ursprungliga form. Efter några mindre förändringar infördes år 1812 den så kallade indragningsmakten, som tillät myndigheterna att förbjuda tidningar och andra skrifter som ansågs ha skrivit olämpligheter.

Åtalades fem gånger

När Lars Johan Hierta år 1830 grundade Aftonbladet tog han genast strid för en utökad tryckfrihet. Under de fyra första åren åtalades den nya tidningen fem gånger för brott mot tryckfriheten, och fälldes två.

1835 utnyttjades indragningsmakten för första gången mot Aftonbladet, något som skulle ske åtskilliga gånger de närmaste åren.

Men varje gång lät Hierta någon annan bli ansvarig utgivare, och tidningen återuppstod under namn som ”Det nya Aftonbladet” och”Det nyare Aftonbladet”.

utmanade regeringen

Till slut hette tidningen ”Det tjugosjätte Aftonbladet”. Då ställde Hierta allt på sin spets genom att tillkännage att om tidningen drogs in ytterligare en gång skulle den upphöra att ges ut under de två veckor det skulle ta att få ett nytt utgivningstillstånd.

På grund av rädsla för folkstormar vågade regeringen inte stoppa den populära tidningen.

1949 ändrades tryckfriheten ännu en gång, indragningsmakten togs bort och lagen fick i stort sett den utformning den har i dag.

Allt inte tillåtet att trycka

Tryckfrihetsförordningen är en grundlag som ger alla grundläggande rätt att föra fram åsikter och fakta utan förhandscensur i tryckt form.

Karin Thurfjell

ANNONS