Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Prästen bor i lyx för 5.548 kr i månaden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-12-09

Kyrkan betalar jättehyran - prästen slipper skatta

Kändiskyrkoherden Hans Rhodin behöver bara betala 5 548 kronor i månaden för sin våning på 273 kvadratmeter.

En rad andra präster bor lika billigt i sina paradvåningar.

- Det är klart att det sticker i ögonen på många. Och det blir dyrbart för församlingen, säger Lars Fleming, ordförande i fastighetsutskottet i Oscars församling.

HÄR BOR HAN Kändisprästen Hans Rhodin bor på Östermalm i en lyxvåning på 273 kvadratmeter. Hyran: 5 548 kronor.

Det finns 28 attraktiva våningar för präster i Stockholms innerstad - i flera fall är hyrorna rabatterade med över 10 000 kronor per månad.

Inte ens den sparkade Skandiachefen Lars-Eric Peterssons omskrivna bostad på Strandvägen når upp till samma yta som vissa prästers lyxlägenheter.

Bytte till en större

Kungabarnens konfirmationspräst Hans Rhodin drog i våras en riktig vinstlott när han flyttade in i sin tjänstebostad på 273 kvadratmeter på Fredrikshovsgatan 3 på Östermalm i Stockholm.

Han hade haft en tjänstebostad på 220 kvadrat, men bytte till den större utan att behöva betala ett öre mer i hyra.

Han bor nu i sin helt nymålade sjurummare för 5 548 kronor i månaden.

Som präst behöver han bara betala för 100 kvadrat av ytan i sin tjänstebostad - resten bjuder kyrkan på.

Den verkliga hyran för våningen är 17 800 kronor i månaden.

- Församlingen får betala mellanskillnaden och sett ur församlingens synpunkt är det inte bra att sitta med en massa tjänstebostäder, det blir för dyrbart, säger Lars Fleming i Oscars församling.

Hyran räcker inte

- I längden har vi inte råd med det här. Vi får inte tillräckliga intäkter på våra fastigheter.

Prästerna behöver i dag inte skatta för sina paradvåningar med låga hyror.

- Det här är en förmån som prästerna har och skattemyndigheten har godkänt det. Man kan tycka vad man vill om det. Men det är klart att det sticker i ögonen på folk, säger Lars Fleming.

Nöjd med bostaden

Kyrkoherde Hans Rhodin uppger att han arbetar i sin våning och behöver den för att kunna representera och ta emot folk från församlingen.

Han anser att den större bostaden som han bytte till sig i våras är lämpligare:

- Där jag bodde tidigare gick barnen rakt genom matsalen för att komma till köket. Det blev störande om jag satt där och jobbade eller kanske pratade med en nybliven änka. Vi har tre små barn, så det var ganska stojigt ibland.

Vissa tycker det sticker i ögonen att präster betalar så lite för sina stora våningar?

- Ja, men de vet nog ofta inte villkoren för tjänstebostäder. Om jag slutar arbeta här så åker jag ut och om jag dör så har min fru tre månader på sig att lämna bostaden.

I Sverige finns det 879 prästbostäder. Hyressättningen har skötts centralt och Svenska kyrkans församlingsförbund har nu upptäckt att flera präster kommit alltför billigt undan.

Kostnaden för de 100 kvadratmeterna i våningarna som prästerna själva måste stå för har varit avsevärt lägre än vad andra har betalat för samma yta på orten.

- I genomsnitt har hyrorna legat 20-25 procent för lågt, säger Ursula Carlgren, jurist på församlingsförbundet. Församlingar har inte fått in den hyra de skulle ha kunnat ta in.

Så mycket betalar prästerna för sina hyreslägenheter i Stockholms city

Richard Aschberg