Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Massprotester mot Irak-krig

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-02-15

Demon- strationer på många håll i Sverige i dag

På lördagen sa miljoner demonstranter världen över nej till ett krig i Irak. Mellan fem och tio miljoner människor protesterade i mer än 600 städer runt om i världen.

I Sverige demonstrerade minst 75 000 personer i 25 städer från Boden i norr till Malmö i söder.

Lördagens massprotester var årets andra stora samordnade världsomspännande manifestation mot ett befarat krig i Irak.

mellan fem och tio miljoner människor deltog i demonstrationer i drygt 600 städer jorden runt. Det var den största fredsmanifestationen sedan Vietnamkriget

Glest vid lunchtid

I Stockholm var polisen förberedd på trafikkaos.

- Trafikstörningarna blev betydande i Stockholms centrala delar på eftermiddagen, sade polisen senare.

Polisen uppskattar att närmare 35.000 personer deltog i demonstrationståget genom centrala Stockholm till Berwaldhallen, som ligger granne med USA:s ambassad på Djurgården.

På Norra Bantorget i Stockholm hölls tal av politiker från alla partier utom moderaterna.

- Saddam Hussein är en fähund. Men vi kan inte bomba bort varenda diktator i hela världen. Vi är inte antiamerikanska utan George Bush är de största hotet mot USA:s ställning i dag. För med en sådan president växer helat tiden kritiken, sa vänsterpartiets Lars Ohrly.

I Göteborg demonstrerade mellan 20.000 och 30.000 personer, uppgav polisen sent på eftermiddagen.

Man tågade från Götaplatsen till Gustav Adolfs Torg.

"Persson - ring Schröder"

Många av plakaten bar paroller som anspelade på att USA:s syfte med ett eventuellt krig i Irak skulle vara att gynna landets egna ekonomiska intressen. Bland annat fanns där paroller med budskap som ''Dränk Bush i hans egen olja'' och ''Är du feg Göran Persson? Ring Schröder!'', uppger TT.

I Malmö mötte cirka 3.000 personer upp, enligt polisen. Man tågade till Stortorget, där Transports ombudsman, vänsterpartisten Anton Flink, talade.

I Växjö tågade närmare 1.500 demonstranter från Vattentorget till Speakers Corner på Storgatan, rapporterar lokala medier.

Tårgas i Aten

Utomlands började de samordnade protesterna i Australien och Nya Zeeland tidigt på morgonen svensk tid och fortsatte sedan, från öst mot väst.

I Söul i Sydkorea ropade 15.000 demonstranter slagord som ”Släpp Bush, inte bomber”.

I Aten sköt polisen tårgas när en större demonstration urartade i stenkastning och i grekiska hamnstaden Thessaloniki marscherade 10.000 personer mot krig.

I Damaskus i Syrien gick 200.000 människor i krigsprotester.

I Hongkong samlades betydligt färre, bara några hundra, ungefär lika många som i den ryska huvudstaden Moskva.

I Kiev i Ukraina demonstrerade ett par tusen personer.

Muslimer och kroater enades i Mostar

I bosniska staden Mostar förenades ett par hundra muslimer och kroater i den första gemensamma fredsmanifestationen på sju år.

I Paris tågade cirka 100.000 fransmän i strålande vårväder och visade också klart stöd för den franske presidentens nej till ett krig mot Irak.

Rekordmånga på marsch i London

London samlades rekordmånga för att demonstrera mot kriget.

Enligt borgmästaren Ken Livingstone gick minst en miljon människor i protesttåget, vilket är det högsta antal som någonsin samlats i en brittisk antikrigs-demonstration.

I Berlin samlades cirka en halv miljon människor för att protestera mot krigsplanerna. Bland dessa fanns två ministrar , miljöminister Jürgen Trittin och konsumentminister Renate Künast. Bägge tillhör De gröna och demonstrerade mot förbundskansler Gerhard Schröders uttryckliga önskan.

I Rom samlades över 600.000 personer för att protestera mot planerna på ett Irakkrig. Bakom demonstrationen stod kyrkor, fackliga organisationer, vänsterpartier och föreningar av olika slag.

I spanska Madrid räknades lika många - drygt 600.000 - och från Barcelona finns uppgifter om drygt en miljon demonstranter ute på gatorna.

I New York planerades en stor protest med minst 100.000 deltagare utanför FN-högkvarteret på Manhattan.

Bland talarna syns sydafrikanske ärkebiskopen Desmund Tutu och skådespelarna Susan Sarandon och Danny Glover.

Redan innan den demonstrationen kom igång uppskattade polisen i New York att närmare en miljon människor på något sätt deltog i krigsprotesterna i New York, uppger TT.

Enligt polisen i New York bevakades manifestationen med hjälp av ett extra säkerhetspådrag. Bland annat användes strålningsmätare och polisen satte också in prickskyttar, uppger AP.

Caroline Olsson, TT