Bara en vaccinspruta till vissa som haft covid-19

Jonas Ekblom/TT

Uppdaterad 2021-02-11 | Publicerad 2021-02-10

Vissa personer ska avvakta med sin andra vaccindos, enligt Region Stockholm. Arkivbild.

Alla som har haft covid-19 och fått kraftiga biverkningar av den första vaccindosen får vänta på andra dosen i Region Stockholm. Orsaken är att de kanske inte behöver den.

Det är Region Stockholm som ger rådet att avvakta tills vidare med den andra dosen av covid-19-vaccinet i fall man fått kraftiga biverkningar som feber och kräkningar av den första dosen, rapporterar TV4 Nyheterna.

Bakom ligger framför allt en vilja om att undvika ytterligare biverkningar – samt att immunresponsen verkar god redan vid en spruta, skriver Region Stockholm.

– I de fallen där man har haft biverkningar i form av feber och lite mer kraftiga reaktioner som illamående och kräkningar så tycker vi det är bra att vänta med andra dosen, säger Region Stockholms chefläkare Elda Sparrelid till TV4.

Vaccinforskaren Matti Sällberg vid Karolinska universitetssjukhuset tycker Region Stockholm gör en rimlig bedömning.

– Har man haft en infektion då har man haft en immunaktivering, och när man då får sin vaccination blir det som en andra dos, säger han till TV4.

Huvudstadsregionen är den enda som hittills uttalat att den avråder från att de som redan haft covid-19 och fått biverkningar av den första vaccindosen ska få den andra. Råden gäller vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna.

PODD Den tredje vågen?

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen