Lärare svimmade – skola stänger i värmen

Publicerad 2018-05-30

Montage av arkivbilder.

En skola i Mjölby fattade under onsdagen beslut om att avbryta undervisningen mitt under dagen. Detta efter att en lärare svimmat av.

– De har mätt upp temperaturer på över 30 grader i klassrummet, säger biträdande rektor Peter Tollsten.

Att skolor inte är byggda för att hålla öppet under sommaren har blivit tydligt i och med rekordvärmen maj månad har bjudit på.

Under tisdagen fick en skola i Skåne stänga ner och på onsdagen kom turen till Östergötland. Lagmansskolan i Mjölby tvingades under dagen avbryta undervisningen mitt på dagen, efter att en lärare svimmat.

– En lärare har svimmat. Det är inte inte säkert att det beror värmen, men det är säkert inblandat. Det är flera saker som samspelar, men vi har haft det väldigt varmt. De har mätt upp temperaturer på över 30 grader i klassrummet, säger Peter Tollsten, biträdande rektor på Lagmansskolan.

Läraren i fråga ska ha givit blod tidigare samma dag, vilket enligt biträdande rektor kan ha bidragit till att läraren tuppat av.

Ingen luftkonditionering

Eleverna får stanna kvar på fritids om de vill, men skolan gjorde bedömningen att arbetsmiljön inte höll för att bedriva undervisning i. Enligt biträdande rektor saknar Lagmansskolan, likt de flesta andra skolor, luftkonditionering.

– Däremot så har man ju en ventilation, men det är ju ingen kyleffekt på den, säger Peter Tollsten.

Trots fortsatt heta prognoser räknar skolan med att kunna hålla öppet under resten av veckan. Av miljöskäl brukar skolan stänga av ventilationen under natten, men det får det nu bli ändring på.

– Som en första åtgärd låter vi ventilationen gå dygnet runt, så då får vi ventilation under natten också när luften är lite svalare, säger Peter Tollsten.

Följ ämnen i artikeln