Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Israeliska vreden mot Sverige: ”Ni gjorde ett allvarligt misstag”

Publicerad 2018-05-17

”Beslutet var ett misstag och gav ingenting"”Beslutet var ett misstag och gav ingenting"

JERUSALEM. Att påstå att israelerna hatar Sverige vore att överdriva.

Men efter att Sverige erkände Palestina finns det minst sagt länder som är mer populära.

– Sverige gjorde ett allvarligt misstag som försvårar för freden, säger Eliah Adelberg.

Följ ämnen
Israel

Vi märker direkt att frågan är känslig. Kvinnan vi frågar i bokhandeln längs en av Jerusalems stora shoppinggator ser ut som ett åskmoln.

– Ni vill förmodligen inte höra vad jag tycker om att Sverige erkänner Palestina, säger hon. Era läsare skulle nog inte uppskatta de kommentarerna.

En äldre kvinna som står och bläddrar i en bok och överhör konversationen tittar på oss med mördande blick. Många vill inte svara alls på frågan om vad de tycker om Sveriges beslut trots att det nu gått nästan fyra år sedan Sverige som första och hittills enda land inom EU erkände Palestina.

De som ändå är beredda att säga sin åsikt formulerar sig artigt och lite diplomatiskt.

Som Eliah Adelberg som avnjuter en kopp kaffe med sin hustru på en uteservering längs en av Jerusalems större shoppinggator.

Eliah Adelberg med hustrun.

– Tyvärr tror jag Sverige gjorde ett stort misstag. För att det någonsin ska bli fred mellan oss och palestinierna måste de känna ett tryck utifrån att göra upp med oss.

– När Sverige erkänner Palestina så stärks de ytterligare i sin tro att Israel en dag kommer att försvinna. Det gör dem inte mer benägna att skriva på ett fredsavtal.

Sedan gör han en kort paus och ler.

– Jag blev inte överraskad av Sveriges beslut men om er regering känt till alla fakta tror jag inte att man fattat det här beslutet. Jag tror det beror på okunskap.

”Nu har ni valt sida”

Efter en hård säkerhetskontroll lyckas vi till slut ta oss in i den israeliska riksdagen, Knesset. Där träffar vi Eyal Ben-Reuven, en före detta general som blivit mittpolitiker och precis som Sverige förespråkar en tvåstatslösning. Men han är inte alls glad över Sveriges erkännande av Palestina.

– Om Sverige vill vara relevant för att bidra till en fredlig lösning så måste ni inta en balanserad position mellan Israel och palestinierna. Nu har ni valt en sida. Då kan ni inte vara en del av fredsarbetet.

Eyal Ben-Reuven.

Ändå valde han att leda arbetet med Knessets Sverigekontakter.

– Jag gör det för att det är en utmaning. Många ville avbryta förbindelserna helt med Sverige. Det vill inte jag.

Även ute i landet ställer sig de flesta israeler frågande till Sverige handlande. Monti Sochat bor alldeles i närheten av Golanhöjderna och har genom åren upplevt flera krig på nära håll. Vi träffar honom bara några dagar efter att Iran skickat iväg 20 robotar mot Golanhöjderna.

– Det är lätt för er som inte bor här att erkänna Palestina. Man måste bo här i Mellanöstern för att uppleva situationen. Det är dags att ni och resten av Europa vaknar upp och ser vad som händer. Det finns en bild i Europa av att vi israeler är människor som springer omkring med knivar och skjutvapen och vill ha krig. Den bilden stämmer inte. Vi vill ha fred men det är svårt när den andra sidan vägrar.

Iskallt mellan regeringarna

Att hitta en israel som tycker att Sverige gjorde rätt är inte lätt men till slut gör vi det på en lunchkrog i Jerusalem där läraren Roni Strier sitter med sin tonårige son.

– Det är dags för alla länder att erkänna palestiniernas rätt till självbestämmande, säger han. Inte bara för palestiniernas bästa utan även för judarnas. Framtiden bygger på att vi inser att vi måste dela det här samhället ihop. Bara synd att det i dagsläget blåser så många krigsvindar.

Argast är Israels regering. De reagerade våldsamt på Sverige erkännande. Ett tänkt besök av utrikesminister Margot Wallström ställdes in och sedan dess har förbindelserna varit nedfrusna trots att en av Sverige värsta belackare, dåvarande utrikesminister Avigdor Lieberman nu lämnat posten och i stället är försvarsminister.

Läraren Roni Strier.

Inför min resa till Israel kontaktade jag israeliska UD för en intervju om relationerna mellan våra länder. Beskedet från talespersonen Nahshon Emmanuel var att Israel "för närvarande inte önskar ge några kommentarer i ämnet".

Ett skäl till Israels starka reaktion 2014 var att man fruktade att andra EU-länder skulle följa efter. Så har det inte blivit. Däremot är det fyra EU-länder som följer efter Donald Trumps beslut och lovat flytta sina ambassader från Tel Aviv till Jerusalem.

Dessa diplomatiska framgångar för Israel gör förmodligen att ilskan mot Sverige dämpas men några signaler om att man är beredd att återgå till de vänskapliga relationerna som rådde under förre statsministern Göran Persson finns inte.

Sverige får räkna med att sitta i den israeliska skamvrån ett tag till.

Jerusalem den heliga staden - för tre religionerJerusalem den heliga staden - för tre religioner