Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Polis ställs inför rätta för attack

Publicerad 2014-01-27

Polisen bussade sin hund på mannen och slog ­honom med batongen ett tiotal gånger.

Hela händelseförloppet filmades.

Nu har rättegången mot kvinnan inletts.

Rättegången mot den polis som under juli förra året bussade sin polishund och slog ett tiotal slag med batongen mot en 30-årig man på Brunnsgatan i Stockholm har nu inletts i Stockholms tingsrätt.

Intresset för rättegången var stort och förutom representanter för media stod ett 30 tal personer i kö för att bevittna rättegången. Även Leif GW Persson fanns på plats på åhörarbänken.

Enligt åklagaren ska  polisen ha riktat slag mot rygg och mage som orsakat smärta på ett sätt som inte varit försvarligt. Samtidigt uppges att mannen ska ha varit mycket berusad och utåtagerande samt att han innan polisen kommit till platsen misshandlat en person och slagit sin hand genom en ruta, varför han blödde ymnigt. Mannen står nu själv åtalad för misshandel, ofredande och skadegörelse. Dessutom ska 30-åringen haft amfetamin och kokain på sig vid gripandet.

”Kände sig rädd”

Enligt polisens advokat, Johan Eriksson, ska hon inte bara haft rätt utan även varit skyldig att använda det våld hon gjorde. Mannen ska ha angripit och blodat ner polisbilen varför kvinnan kände sig rädd. Dessutom hade hon fått besked att förstärkningen till platsen skulle dröja. Mannen var aggressiv och polisen uppfattade en rad tecken som gör att hon höjer beredskapen. Hon ska först ha bett honom lägga sig ner på marken och när han inte gjorde detta ska hon ha fått hunden att skälla och sedan kommenderat den att gå till attack.

”Gick till Berns”

Mannen själv uppger att han inte har något minne av gripandet. Han ska under kvällen ha bowlat för att sedan gått till Berns där han drack så mycket att han sedan inte minns någonting mer av kvällen. Det enda han minns av det inträffade är att hunden biter honom, att det gör ont och att han måste hålla hunden ifrån sig. Han vet inte varför han hade droger på sig vid gripandet eller var han fått dem från.

Polisen åtalades i höstas för misshandel alternativt tjänstefel.

– Jag var ensam och kände att han kommer slå mig. Jag måste agera nu, sa hon i polisförhör.

Har varit sjukskriven

Filmsekvensen visar hur polisen slår mannen ett tiotal gånger.

Hon förklarar att hon fortsatte att slå med batongen eftersom slagen inte ”verkade ha någon effekt”.

– Inte ett aj, ingenting, sa hon i förhör.

När fler poliser kom till platsen kunde mannen ­gripas.

Polisen kan få behålla jobbet om hon döms för ringa misshandel eller tjänstefel - men inte om hon fälls för misshandel, enligt Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd.

Kvinnan har varit sjukskriven efter den uppmärksammade händelsen i juli.