Skickar fregatt mot Spanien

Uppdaterad 2013-08-14 | Publicerad 2013-08-13

Konflikten hårdnar mellan de två länderna

Konflikten djupnar mellan Storbritannien och Spanien.

Trätoämnet är det brittiska territoriet Gibraltar.

Nu skickar den engelska marinen flera örlogsfartyg till Pyreneiska halvön.

Det är inte första gången som Gibraltar orsakar problem i relationerna mellan Spanien och Storbritannien. Sedan början av 1940-talet gör Spanien anspråk på området – trots att invånarna är överens om att de vill höra till Storbritannien.

I juli eskalerade konflikten återigen – när Gibraltar sänkte ner stenblock i havet utanför Spaniens sydspets. Enligt britterna var syftet att skapa ett konstgjort rev för att stoppa spanska tjuvfiskare.

Långa köer

Spanien har svarat med att täppa till gränsen till Gibraltar - med köer på upp till fem timmar som resultat. Köerna orsakar ilska och frustration då många - spanjorer och Gibraltarbor - bor och arbetar på olika sidor av gränsen.

– Spanien har i dag igen infört löjligt stränga och oproportionerliga kontroller av bilar på väg in i Gibraltar, säger Gibraltars regeringschef Fabian Picardo enligt AP.

Storbritannien hävdar att gränskontrollerna är politiskt motiverade och enligt flera brittiska medier överväger landet nu rättsliga åtgärder mot Spanien.

Cameron missnöjd

En talesperson för premiärministern David Cameron säger att de spanska gränskontrollerna är "bortom alla proportioner".

– Premiärministern är uppenbart missnöjd med att Spanien inte har lyckats avlägsna de här gränskontrollerna. Vi undersöker nu vilka rättsliga åtgärder som står till buds, säger talespersonen, enligt The Guardian.

Hotar med FN

Spanien har å sin sida hävdat att gränskontrollerna behövs - för att stoppa smuggling. Dessutom hotar landet med att ta frågan till FN:s säkerhetsråd och där söka stöd av Argentina, rapporterar BBC.

Samtidigt har Storbritannien skickat i väg tre stridsfartyg mot Gibraltar. Enligt landet handlar det om en övning planerad sedan lång tid tillbaka. Som av en händelse kommer fregatten HMS Westminster att lägga till vid Gibraltar – vilket i Spanien har setts som en markering från Storbritanniens sida.