Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Kidnappad utsattes för skenavrättning

Publicerad 2014-05-07

Tortyrlik misshandel
- för påstådd skuld

Han utsattes för tortyrliknande misshandel. Skendränkning. Pistolhot.

De misstänkta gärningsmännen påstod att 30-åringen var skyldig pengar.

Efter sex timmar dumpade de sitt offer på vägrenen vid E4:an.

– Jag har varit extremt rädd, säger 30-åringen till Aftonbladet.

Nu åtalas de misstänkta gärningsmännen, en 32-årig och 33-årig man, för människorov och synnerligen grov misshandel.

– Målsägande har utsatts för en tortyrliknande misshandel med upprepade skenavrättningar, säger kammaråklagare Lizzie Österlund.

Mannen hade, enligt åtalet, hjälpt några gamla vänner och förmedlat hantverkare. De skulle renovera vännernas bostad söder om Stockholm. Men vännerna ska inte ha blivit nöjda med arbetet - och hävdat att 30-åringen blev skyldig dem pengar, omkring 40 000 kronor.

Vännerna ville träffa honom på förmiddagen i slutet av december. Då 30-åringen kom till bostaden ska de misstänkta plötsligt ha överfallit honom. Han bands, enligt åtalet, till händer och fötter med buntband. En strypsnara lades om halsen.

– Då snaran drogs åt tuppade han av, säger kammaråklagare Lizzie Österlund.

Hon menar att det kan styrkas att 30-åringen fick blödningsskador i ögonen.

Flera skendränkningar

Gärningsmännen ska, enligt åtalet, ha slagit honom i ansiktet och utsatt honom för flera skendränkningar. De ska ha släpat upp honom till badrummet där de trädde de frottéhuva över hans huvud och spolade kallt vatten över hans ansiktet så han inte kunde andas.

Samtidigt ska gärningsmännen ha dödshotat 30-åringen och viftat med ett pistolliknande föremål.

Sen band de honom med buntband vid en pelare.

Den tortyrliknande misshandeln ska ha pågått i närmare sex timmar, enligt åtalet. Syftet ska ha varit att skrämma 30-åringen att betala den påstådda skulden på omkring 40 000 kronor.

Till slut placerade de misstänkta gärningsmännen 30-åringen i bakluckan på sin bil. De körde till E4:an utanför Södertälje där de dumpade 30-åringen på vägrenen.

De misstänkta uppmanade 30-åringen att inte berätta om det han varit utsatt för.

"Som i en film"

Han beskriver att det hela känns som en film. Overkligt.

– Nu avvaktar vi rättegången och hoppas rättvisa kan skipas.

Den 32-åriga mannen ska, enligt tidningsuppgifter i Kanada, ha avtjänat ett fängelsestraff där för dråp i grovt kriminella kretsar. Den misstänkta 33-åringen har arbetat som gymnasielärare i Stockholm. Båda nekar till brott.

– Min klients inställning är densamma som då utredningen inleddes. Han förnekar brott. Stora delar av det som målsägande påstår stämmer inte, säger 32-åringens försvarare, advokat Mikael Fredblad.

Aftonbladet har sökt 33-åringens försvarare, advokat Frida Wallin.

Enligt polisens PM var 30-åringen mycket uppjagad och rädd och hade mycket nära till gråt. Han hade bandage på sin högra hand, rodnader och skärskador i ansiktet. Hans byxor var blöta.

Enligt förundersökningen sa mannen till polisen:

– Jag var säker på att jag skulle dö.

Den lägsta påföljden för synnerligen grov misshandel är fängelse i fyra år. Rättegången inleds den 19 maj i Södertörns tingsrätt.