Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Mammans julkapp till skolskytten: En pistol

Publicerad 2013-11-26

Ny rapport kartlägger skytten Adam Lanzas liv

Bild på Adam Lanza som togs 2005, sju år innan skolskjutningen.

Ett år efter skolskjutningen på Sandy Hook Elementary.

En ny rapport kartlägger skolskytten Adam Lanzas liv.

Han isolerade sig, kommunicerade bara över e-post - och hatade julen.

Den 14 december 2012 sköt Adam Lanza, 20, ihjäl 20 barn och sex vuxna på Sandy Hook Elementary i Connecticut, USA.

Ett år senare kommer nu en ny rapport från amerikanska myndigheter. Den kartlägger Adam Lanzas sista tid i jakten på svaret på den fråga som alla fortfarande ställer sig - varför?

Hatade högtider

Enligt rapporten spenderade 20-åringen sina sista månader till största delen inlåst i sitt pojkrum. Han hade täckt för fönstren och, trots att mamman bodde i samma hus, vägrade han kommunicera med henne över annat än e-post.

Enligt rapporten hatade han födelsedagar och högtider. Han förbjöd sin mamma att ha julgran och övertalade henne att göra av med en katt som han inte gillade, enligt New York Times.

Ingen fick komma in i hans rum, förutom mamman då hon skulle hämta tvätten.

En av de få fritidsintressen som fick pojken att lämna lägenheten var besök på en skjutbana. Mamman planerade därför att köpa en pistol åt honom i julklapp.

"Mamman ville köpta en CZ-83 pistol till honom i julklapp och hade förberett så att hon bara skulle hämta ut den", står det i rapporten enligt New York Times.

Men hon hann aldrig.

Mamman var den första som sköts innan Adam Lanza åkte vidare till skolan.

Skrev bok om skjutning på mellanstadiet

Under hela Adam Lanzas skolgång ska myndigheterna ha sett tecken på ett kuslig fascination för döden. När han gick på femte klass skrev han en egen bok under namnet "The Big Book of Granny" som skildrade en huvudperson som sköt andra människor.

Ändå hittar myndigheterna ingen exakt förklaring till varför pojken öppnade eld på skolan.

“Ja, vi har läst rapporten. Nej, vi kan inte förstå varför det här hände. Vi vet inte om någon någonsin kommer att göra det. Vi vet inte om vi någonsin kommer att känna oss hela igen. Vi vet inte om vi någonsin kommer att leva en dag utan smärtan. Vi vet inte om någonsin någonsin kommer att kännas logiskt igen", skriver familjen till en av lärarna som sköts i ett uttalande, enligt New York Times.

Här inträffade
skjutningen
Tipsa |
Aftonbladet