Löfven lovar tydlighet om dödsstraff

Publicerad 2016-10-20

Statsminister Stefan Löfven tänker ta upp mänskliga rättigheter under resan till Saudiarabien, försäkrar han.

– Exakt hur vi tar upp de frågorna, det behåller jag för mig själv, säger han i Bryssel.

Statsminister Stefan Löfven lovar att vara tydlig med Sveriges syn på mänskliga rättigheter, döds- och kroppsstraff under besöket i Saudiarabien.

– Exakt hur vi tar upp de frågorna, det behåller jag för mig själv, säger han.

För första gången på 22 år ska en svensk statsminister resa till diktaturen Saudiarabien. Löfven ser flera skäl till att åka. Han pekar på att Saudiarabien är en viktig regional aktör. Det är också viktigt för Sverige, som snart tar plats i FN:s säkerhetsråd, att ha en bra dialog med landet. Dessutom är Saudiarabien en stor handelspartner.

Så sent som våren 2015 orsakade utrikesminister Margot Wallström en diplomatisk kris efter att ha kallat Saudiarabiens kroppbestraffningar för "närmast medeltida", kritiserat kvinnors brist på rättigheter och stämplat landet som en diktatur. Löfven vill inte använda det ordet.

– Jag tänker inte sätta etiketter på länder, säger han.

Straffas med piska

Den regimkritiske saudiske bloggaren Raif Badawi har fått stor internationell uppmärksamhet sedan han dömts till tio års fängelse och tusen piskrapp. En del av kroppsstraffet kan komma att delas ut under Löfvens besök. På frågan hur statsministern skulle reagera på det svarar han:

– Vi tar alltid upp de mänskliga rättigheterna och vi kommer att vara tydliga med vad vi tycker om både dödstraff och kroppsstraff.

Under besöket 22–23 oktober möter Löfven företrädare för det saudiska kungahuset och utrikesministern, samt träffar landets kommission för mänskliga rättigheter. Han ska även träffa näringslivsföreträdare.

Med sig på resan har Löfven Marcus Wallenberg, bland annat vice ordförande i Investor och ordförande i försvarskoncernen Saab, och Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare.

Ljusning för kvinnor?

Löfven vill inte gå in på hur han tänker ta upp bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien, utan påpekar bara att Sverige alltid tar upp sådana frågor när det är befogat. Statsministern tillägger att han förberett sig genom samtal med organisationer som Human Rights Watch, Amnesti, Svenska PEN och Kvinna till kvinna.

När det gäller kvinnoförtrycket hyser Löfven en viss optimism. Han pekar på landets reformplan för framtiden "Vision 2030".

– Det är viktigt för kvinnors rättigheter att de förbättras över hela världen. Men jag ser också tecken på, i ljuset av deras vision 2030, att här kan också finnas möjligheter till förbättringar.

Får kritik

Resan får kritik från Liberalerna och Vänsterpartiet. Det förs också fram krav från andra håll på att Löfven måste framföra tydlig kritik mot den bristande respekten för mänskliga rättigheter. Till exempel avrättades, enligt Amnesty International, 158 personer i landet under 2015. Det var en ökning med 76 procent jämfört med 2014.

Per Jönsson, Mellanösternexpert vid utrikespolitiska institutet bedömer att Löfven måste kunna visa att han åstadkommit något när det gäller mänskliga rättigheter för att olika omvärldsröster inte ska påstå att han gängar sig med "medeltida, feodala diktaturer".

Jönsson bedömer också att även Saudiarabien har ett intresse av goda relationer när Sverige snart ska sitta i FN:s säkerhetsråd och att saudierna lägger gammalt groll åt sidan.

Själv hävdar Löfven att Sveriges relationer med Saudiarabien i dag är goda och stabila.

TT

Följ ämnen i artikeln