11 saker som hänt sedan Alan hittades livlös på stranden

Uppdaterad 2016-03-04 | Publicerad 2016-03-02

Det har nu gått sex månader sedan den treårige pojken Alan Kurdi flöt upp på en strand vid Medelhavet och ändrade en hel världs syn på flyktingar. Men sedan dess har mycket hänt och världen 2016 är i mångt och mycket en mer stängd plats.

Den 2 september förra året fick den turkiske polisen Mehmet Ciplak syn på ett livlöst barn på stranden i turkiska Bodrum. Han gick fram emot pojken och tänkte för sig själv att "Gode gud, hoppas han lever". Men treårige Alan Kurdi från Syrien kom aldrig levande fram till Europa. Havet tog honom, liksom så många andra.

Vad Alan aldrig fick veta var att hans död kom att förändra en hel värld. Plötsligt fick flyktingströmmen ansiktet av en liten, oskyldig pojke som aldrig sett annat än krig. Men förändringar sker fort och i dag, exakt sex månader efter hans död, är det ett annat Europa vi ser.

Treårige Alan Kurdis kropp spolades upp på en strand i turkiska Bodrum i september 2015. Bilden på pojken spreds över världen.

1. Från september 2015 till i dag har 790 729 personer flytt över Medelhavet i jakt på ett nytt liv, enligt statistik från UNHCR.

Foto: Peter Wixtröm

2. Bara i år har 410 personer omkommit på vägen över havet till Europa. Det är nästan lika många som under hela första halvåret på 2015.

Foto: Andreas Bardell

3. Det finns ingen sammanställd statistik på hur många som räddats från en nästan säker död på Medelhavet. Men Schibsted Sveriges initiativ Gula Båtarna kunde under onsdagen meddela att de sedan starten i slutet av oktober förra året lyckats rädda över 1 600 människor utanför de grekiska öarnas Samos och Lesbos kuster.

Foto : Peter Wixtröm

4. En bråkdel av världens drygt 60 miljoner flyktingar når de svenska gränserna. Under 2015 tog Sverige emot 162 877 asylansökningar, enligt uppgifter från Migrationsverket. Mer än 2/3 av de som söker asyl kommer från Syrien, Afghanistan och Irak.

Foto : STIG-ÅKE JÖNSSON/TT

5. Den 12 november förra året beslöt Sverige att stänga sina gränser och det infördes en tillfällig inre gränskontroll. Den 21 november infördes sedan id-kontroller på passagerarfartyg och den 4 januari tillkom även kontroller av id-handlingar för resande med kollektivtrafik från Danmark – inklusive den hårt trafikerade Öresundsbron. Det är i dagsläget oklart hur länge dessa tillfälliga kontroller kommer att gälla.

Foto: Andreas Hillergren

6. Och gränskontrollernas uppförande har haft effekt. Hittills under 2016 har enbart 6 929 människor sökt asyl – det är de lägsta nivåerna vi haft i Sverige på fyra år. Men det betyder inte att flyktingströmmen minskat. Just nu står tusentals människor och väntar på att kunna komma in i Europa och Migrationsverket tror att antalet asylsökande kommer att börja öka kraftigt redan i april i år, skriver Sydsvenskan. Under sommaren kan antalet asylsökande till och med bli större än under höstens toppnivåer på nära 40 000 asylsökande i veckan.

Foto: Johan Nilsson/TT

7. Sverige är heller inte ensamma om att införa kontroller. Inom ramarna för EU:s inre gräns har också Danmark, Tyskland, Österrike och Belgien infört någon typ av gränskontroll sedan i höstas.

Foto : STIG-ÅKE JÖNSSON/TT

8. Därtill har bland annat Ungern, Makedonien och Bulgarien byggt fysiska stängsel för att hålla flyktingarna ute. De stängda gränserna kring Balkan har lett till att tusentals människor strandsatts på det grekiska fastlandet utan någonstans att ta vägen. I början av veckan tog makedonsk polis dessutom till tårgas för att söka de stoppa de flyktingar som ändå kommer in i landet.

Foto: Anna Tärnhuvud

9. Nästa vecka är det dags för ännu ett toppmöte i EU om flyktingsituationen. Inför det har nu EU-kommissionen meddelat att regeringen i Aten har tre månader på sig att upprätta en fungerande flyktingmottagning – annars kommer de övriga EU-länderna att införa ytterligare inre gränskontroller mot Grekland. Det innebär att Grekland stängs ute från Schengensamarbetet, rapporterar DN.

Foto: Anna Tärnhuvud

10. Så sent som i fredags meddelades att Slovenien, Österrike, Serbien, Makedonien och Kroatien satt upp ett gemensamt tak för hur många personer som släpps in i landet varje dag – 580 stycken. Detta har kritiserats hårt av Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Foto: Magnus Wennman

11. Samtidigt som detta sker i Europa fortsätter dödssiffrorna att stiga i Syrienkriget. Sedan konflikten började 2011 har nu nästan en halv miljon syrier dött i kriget.

ANNONS