Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Enar, Einar

Våg av grova våldsbrott i Jönköping

Publicerad 2015-06-19

Sex mord utreds av Jönköpingspolisen just nu.

Vanligtvis sker högst ett mord per år.

– Det är ett ansträngande läge för oss, säger presstalesperson Tommy Thorngren.

Lördag förra veckan knivhuggs en man i 60-årsåldern till döds på öppen gata i centrala Tranås.

Dagen efter inträffar ett grovt våldsbrott i Vaggeryd och en man i 40-årsåldern förs till sjukhus för vård av allvarliga skador.

Händelserna utreds som mord respektive mordförsök.

Två dubbelmord

Helgens fall är bara de sista i raden av grova våldsbrott som landat på Jönköpingpolisens bord under våren. Sedan mitten av mars utreds två fall av dubbelmord, två mord samt ett mordförsök.

Vanligtvis sker högst ett mord per år, säger Tommy Thorngren, polisens presstalesperson.

– Jag började här för drygt tre år sedan och innan den här våren har det varit två mordutredningar totalt. Jag har pratat med kollegor som jobbat här längre tid och de säger att det kanske har varit högst ett mord per år.

Ska titta på samband

I mitten av mars omkommer ett par i 70-årsåldern när deras fritidshus, som ligger på gränsen till länet, brinner ned till grunden. Händelsen rubriceras som dubbelmord och grov mordbrand.

Den 28 maj hittas ett annat par i samma ålder avlidna efter en brand i Norrahammar. Obduktionsrapporten och tekniska undersökningar tyder på att paret dödats innan branden startade. I nuläget sitter en man i 50-årsåldern häktad för den senare branden, misstänkt på sannolika skäl misstänkt för dubbelmord och mordbrand.

– Självklart kommer vi att titta på ett eventuellt samband mellan händelserna, säger Tommy Thorngren.

Bråkade och stängde in sig

Den 25 maj larmas polisen till en lägenhet i Rosenlund där ett bråk pågår och en man har stängt in sig. När polisen kommer dit hittas en 20-årig kvinna svårt skadad som senare avlider. Mannen grips och häktas och ska nu skickas på en rättspsykiatrisk utredning. Han är misstänkt för mord.

Annat prioriteras ner

Läget för Jönköpingspolisen är ansträngt, säger Tommy Thorngren.

– Vi är tydliga med att det här påverkar oss. Just nu är det sex mord och ett mordförsök vi utreder. Men vi upplever att vi har det som krävs. Vi får ta in personal som vanligtvis jobbar i andra grupper. Vi får även stöd både från regionalt och nationella operativa avdelningen.

Men det här får även andra konsekvenser. När de grova brotten prioriteras upp måste andra skjutas på framtiden.

– Nu har vi väldigt många grova våldsbrott som hamnar längst upp i högen av utredningar. Då hamnar de andra brotten längre ned.

Följ ämnen i artikeln