Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

”Tjurfäktningen måste stoppas”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-23

Efter skräckbilderna kommer krav på ett totalförbud för den spanska "nationalsporten"

Matadoren Julio Aparici kämpar för sitt liv efter att ha genomborrats av tjurens horn.

Det har gett nytt bränsle till debatten om tjurfäktningens vare eller icke vara.

Nu kräver bland annat den svenske EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) att sporten ska stoppas.

– Det är ett barbariskt djurplågeri som sponsras av svenska skattemedel.

Carl Schlyter (MP) vill stoppa EU:s sponsring av den spanska tjurfäktningen. För det har han fått motta flera hot.

I går kablades skräckbilderna på matadoren Julio Aparicios ut över världen. Matadoren spetsades av tjurens horn som gick rakt igenom Aparicios haka och ut genom munnen.

Aparicios opererades men vårdas fortfarande på intensiven.

Infekterad debatt

Händelsen inträffade precis när debatten om tjurfäktningen är som mest infekterad.

Den spanska självstyrande regionen Katalonien diskuterar just nu ett förbud mot "La Fiesta Nacional”, som tjurfäktningen kallas i Spanien.

Under våren har det katalanska parlamentet hållit utfrågningar med 30-tal experter från vardera läger.

Får EU-stöd

En av dem som varit inbjuden, men inte kunnat medverka, är den svenska EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP). Han har länge jobbat för att få ett totalförbud för tjurfäktning inom hela EU.

– EU:s slakteriförordning säger att inget djur ska orsakas onödigt lidande, och inte känna smärta när det dör. Men man har gjort ett undantag för sport, vilket är helt befängt, säger Carl Schlyter till Aftonbladet.

De spanska tjurfäktningsuppfödarna får, precis som andra bönder, EU-bidrag för sin djurhållning. Enligt flera oberoende organisationer betalar EU ut cirka 3 500 kronor per år och tjur.

– Vi borde åtminstone enas om att inte sponsra den här typen av djurplågeri. Det kostar EU:s skattebetalare miljontals euro per år.

Generar stora pengar

Men förespråkarna för tjurfäktningen säger att sporten är en spansk tradition som betytt mycket för den nationella konsten och litteraturen. Regeringschefen i Madridregionen, Esperanza Aguirre, har bland annat sagt att tjurfäktningen måste k-märkas på samma sätt som historiska byggnader.

Många tjurfäktningsanhängare hävdar också att kampen för ett förbud inte har några djurrättsaspekter, utan att det snarare handlar om gamla motsättningarna mellan Madrid och Katalonien.

Och sporten generar stora pengar. Branschen omsätter cirka 35 miljarder kronor om året. En skicklig matador kan tjäna upp till fyra miljoner kronor för ett enda arrangemang.

Har mottagit hot

Carl Schlyter har under sin kamp mot tjurfäktningen mottagit flera hot.

– Vissa säger att de ska behandla mig likadant som de behandlar tjurarna. Men den här typen av djurplågeri passar inte in i bilden av ett modernt samhälle. Om Spanien envist fortsätter att försvara tjurfäktningen ger det en bild av en bakåtsträvande nation.

Före sommaren ska Kataloniens parlament rösta ja eller nej till ett förbud. Utgången är svår att förutspå eftersom frågan delar flera av de politiska partierna.

Regionalpresidenten José Montilla är parxodalt nog en av dem som vill ha kvar "La Fiesta Nacional”.