Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Frun beställde mordet på styvdottern

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-16

I dag dömdes den 30-åriga kvinnan för anstiftan till mord på treårig flicka

REKONSTRUKTION MED DOCKA  Pappan hävdade först att hans treåriga dotter dött av en olycka men bevisen talade emot honom. Flickans rygg var knäckt och hon hade skador på huvudet och halsen. Sju år efter händelsen träder nu pappan fram och hävdar att hans ex-fru fick ­honom att mörda dottern. Bilden är från polisens rekonstruktion av mordet.

Pappan tog med sig sin dotter ut i skogen och slog ihjäl henne.

På order av sin nya fru.

I dag dömdes den 30-åriga kvinnan till fängelse i tio år för anstiftan till mord.

Den 30-årige pappan avtjänar fängelse för mordet på sin dotter.

Det tragiska mordet inträffade i Värnamo i augusti 2003. Först nu har hela sanningen kommit fram.

Den i dag 30 år gamla pappan tog med sig sin 3 år gamla dotter ut på en promenad i skogen. Mannen hävdade att flickan drunknade under promenaden, men obduktionen visade något annat. Den lilla flickan hade blivit brutalt misshandlad, strypt och fått sin rygg knäckt och sedan kastats i vattnet.

Rättspsykiatrisk vård

Pappan dömdes mot sitt nekande för mordet till rättspsykiatrisk vård. Polisen misstänkte tidigt att även mannens nya fru hade med mordet att göra, bevisningen var dock tunn.

Men i våras tog fallet plötsligt en vändning. Mannen erkände att det var han som mördat dottern, men han hävdade att han hade gjort det på beställning av sin nya fru.

Enligt mannen såg kvinnan dottern som ett problem och hon ska gå på gång ha upprepat att den lilla flickan stod i vägen för deras förhållande.

Nekar

Kvinnan åtalades i juni men har hela tiden nekat till alla anklagelser och vill frikännas.

I bevisningen finns bland annat ett sms som kvinnan av misstag skickade till mannen: "Jag fick min gamla kille att mörda sin dotter. Visst är det konstigt att snuten inte fattade det”, stod det i meddelandet.

Åklagaren hade yrkat på att kvinnan skulle dömas till livstids fängelse. Men Jönköpings tingsrätt dömde kvinnan till tio års fängelse för anstiftan till mord. Hon ska också betala drygt 195 000 i skadestånd till den mördade flickans mamma.

"Det är utrett anser tingsrätten att NN aldrig hade mördat sin dotter om inte XX uppmanat honom till det", skriver rätten i domen.

Anstiftan till mord är ett ovanligt brott i Sverige. Endast fem personer har dömts för anstiftan till mord mellan 1990-2009.