Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Vad gör Sverige egentligen i Afghanistan?

Utländska soldater verkar stärka talibanerna

Sverige är i Afghanistan för att motverka att landet åter faller i extremisternas händer.

Problemet är bara att den utländska truppnärvaron ser ut att stärka talibanerna.

En sak kan man nämligen konstatera efter snart nio år av utländsk truppnärvaro i Afghanistan. Ju fler utländska soldater som strider i landet desto hårdare har motståndet från talibanerna och andra grupper blivit.

Talibanerna har växt både i antal och styrka.

Islamisterna sprider sig

Observationen gäller även svenskarnas område. Mazar-i-Sharif har gått från stilla oas till en ny front i kriget.

När svenskarna kom var provinsen så gott som kliniskt fri från talibaner. Nu har islamisterna definitivt etablerat sig även i norra Afghanistan. Förmodligen för att tvinga Natos styrkor att sprida ut sig över ett större område.

Att de svenska soldaterna uppträtt juste och vänligt mot lokalbefolkningen har inte lyckats motverka den utvecklingen.

Jag har den största respekt för de svenska soldaterna på plats. De gör säkert ett utmärkt jobb. Men frågan som måste ställas är om utländska trupper verkligen kan lösa Afghanistans problem.

Det som 2002 såg ut som en enkel fredsbevarande insats är i dag något helt annat.

Om det är så att svenskarna och andra trupper med sin blotta närvaro hjälper till att rekrytera nya anhängare till talibanerna så kan man fråga sig vad svenskarna har för möjligheter att på sikt lyckas med sitt uppdrag.

Polisen dåligt utbildad

Afghanerna är stolta människor rotade i en klankultur. Lika lite som något annat folk i världen vill de ha en permanent närvaro av utländsk militär på sin mark. När våldet ökar år från år är det lätt att afghanerna i allt större utsträckning skyller det på den utländska närvaron snarare än på talibanerna.

De svenska soldaternas död är tragisk men i sig inget skäl att ta hem Sveriges styrka. Vi är i krig i Afghanistan och då ingår stupade i riskkalkylen.

Vad frågan bör gälla är vad det finns för chanser att lyckas med insatsen.

Alternativet till den utländska truppnärvaron är inte heller särskilt lockande. Drar Sverige och övriga länder bort sina soldater är risken stor att talibanerna åter kommer till makten. Den afghanska armén och polisen är dåligt utbildad, uselt betald och inte särskilt motiverad.

Att låta soldaterna åka hem och istället satsa hårdare på det civila biståndet är inte heller någon självklar väg till framgång. Vem ska i så fall skydda biståndsarbetarna? Kommer flickorna att kunna fortsätta gå i skolan?

Egoistiska skäl

I grund och botten är västvärlden i Afghanistan av egoistiska skäl. Vi vill inte att landet ännu en gång ska bli bas och träningsläger för al-Qaida eller andra grupper som planerar terrordåd i västvärlden. Allt annat (demokrati, flickors skolgång med mera) är medel för att nå detta mål.

Barack Obama har redan börjat skicka ytterligare 30 000 soldater för att vända krigslyckan. Lyckas inte det inom 1-2 år är det nog dags för både Sverige och övriga västvärlden att fundera på en helt ny strategi.