Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Polisen betalar bombmannens resa

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-27

HAN SKULLE GIFTA SIG Först blev 28-åringen felaktigt utpekad för att ha med sig en bomb på planet mellan Toronto och Karachi i Pakistan. Nu får han inte flyga till sitt eget bröllop – inget flygbolag vill ta honom ombord.

Svenska polisen kommer att se till att den tidigare misstänkte bombmannen får flyga hem.

Han är vid "mycket gott humör" och har fått sitt boende betalt i väntan på att få åka.

– Vi har erbjudit honom att stå för hans kostnader och hans vidare resa, säger Torbjörn Nelzén, gruppchef vid gränspolisen på Arlanda.

Den 28-årige mannens resa från Kanada till Pakistan fick ett abrupt slut när han omhändertogs av en större svensk polisstyrka vid en akutlandning på Arlanda i lördags.

Någon hade ringt ett anonymt telefonsamtal till polisen i Kanada och lämnat uppgifter om att den 28-årige mannen bar på sprängämnen.

Polisen kunde snabbt konstatera att det var falsklarm och att mannen var oskyldig.

– Han är helt friad, säger Torbjörn Nelzén.

Fick inte flyga hem

När mannen sedan försökte ta sig hem igen var det inget flygbolag som ville ha med honom på planet.

– Det var något flygbolag i akutskedet som var lite tveksamt. De ville väl ha 110 procent bekräftat att det inte var någon fara, säger Torbjörn Nelzén.

Förhoppningsvis kommer mannen att få flyga hem inom ett dygn. Exakt när det blir vet polisen inte ännu. Torbjörn Nelzén kan inte heller berätta var mannen nu befinner sig.

– Det är hans egen önskan. Han tycker att det är lite jobbigt med all uppståndelse, men är vid väldigt gott humör, säger han.

Säkerhetskoll på flyget

När polisen hittat en flygrutt som fungerar kommer det att göras fler säkerhetskontroller från flygbolagets sida.

– Det kommer att finnas en massa säkerhetsfolk på flyget och de vill nog ta en personlig kontakt. Flygbolagen har ju ett eget säkerhetstänk, säger Nelzén.

Passagerarna på det Boeing 777-plan, som fick landa på Arlanda, kom i går fram till Pakistan. Resenärerna hälsades välkomna av sina släktingar i Pakistan, skriver kanadensiska CBC på nätet.

Den oplanerade mellanlandningen var en skräckfylld upplevelse för resenärerna:

– Vi blev riktigt rädda, särskilt när vi såg insatsstyrkan med masker komma in, säger Irfan Ahmed, en av resenärerna, till CBC.