Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Svenskarna: Därför vill vi säga upp oss

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-06

”Tyr sig till företag som kan erbjuda dem bättre villkor”

En av tre svenskar funderar på att säga upp sig.

De vanligaste orsakerna är kommunikationsbrist, otrevliga kollegor och för stor arbetsbörda.

– I takt med att ekonomin återhämtar sig kommer människor i allt högre grad att ty sig till företag som kan erbjuda dem bättre villkor, Michael Barth på företaget Regus Nordics som står bakom undersökningen.

Sugen på att byta jobb? Då är du inte ensam. Ny statistik från kontorsföretaget Regus visar att en stor del av de yrkesverksamma svenskarna funderar på att säga upp sig från sina arbeten.

För stor arbetsbörda

– När semestern börjar gå mot sitt slut och det är dags att packa ner badkläderna och åka hem till jobbet igen, är det vanligt att man väger för- och nackdelarna med sitt arbete mot varandra. Undersökningar visar att allt fler anställda säger upp sig och söker nya jobb på sistone, som en följd av återhämtningen efter finanskrisen. De företag som inte kan erbjuda tillräckligt starka incitament åt sina anställda kan nu stå inför en ”brain-drain” – en begåvningsflykt där de blir av med sina bästa medarbetare, säger Michael Barth på Regus Nordics i ett pressmeddelande.

De vanligaste orsakerna uppges vara brist på kommunikationen från högsta ledningen och för stor arbetsbörda. Brist på visioner och dåliga möjligheter att klättra inom företaget – trots goda resultat – var också vanliga anledningar till att svenskarna ville säga upp sig.

Tyr sig till företag med bättre villkor

– Under den gångna finanskrisen har stress som kan härledas till överarbete ökat kraftigt, med anställda som arbetar hårdare under fler arbetstimmar per dag. För att klara de tuffa tiderna har även bonusar och extraförmåner dragits in. Men i takt med att ekonomin återhämtar sig kommer människor i allt högre grad att ty sig till företag som kan erbjuda dem bättre villkor, vilket inte nödvändigtvis är detsamma som högsta möjliga lön, avslutar Michael Barth.

Följ ämnen i artikeln