Skulle sälja barnkläder – fick obehagliga meddelanden
Uppdaterad 2018-09-19 | Publicerad 2018-09-18
När Therese Bergquist skulle sälja sin dotters kläder som hon vuxit ur var det en person som hörde av sig som fick Therese att känna obehag. Nu vill hon varna andra.
– Jag fick fruktansvärt ont i magen, säger Therese.
32-åriga Therese Bergquist från Göteborg la ut en annons på Blocket när hon skulle sälja sin dotters kläder i storlek 110–116. En person som utgav sig heta Emelie hörde av sig via sms och påstod sig vara intresserad. Vid andra sms:et frågade Emelie om Therese även sålde badkläder för barn.
– Jag kände redan där och då att det var en konstig fråga.
Därefter följde en konversation som Therese inte kände sig helt bekväm med. Emelie började skriva och ställa frågor om dotterns trosor upprepade gånger.
– Det kändes väldigt obehagligt och jag fick en dålig magkänsla.
”Dotterns trosor vill gärna fastna när hon drar ned dom. Är det också något ni känner igen”, löd ett av messen och Therese kontaktade till sist polisen.
– Jag valde att ringa och rådfråga. De förklarade att de inte kunde göra en anmälan då inget brott hade begåtts men att de var tacksamma att man ringde. Hon jag pratade med sa att hon inte uppmanade mig att fortsätta konversationen men om jag gjorde det och fick fram något konkret så kunde jag ringa igen.
Therese fortsatte konversationen i hopp om att kunna lista ut mer om Emelie men fick inga fler svar efter hon frågade om personuppgifter. Istället valde Therese att lägga ut konversationen på Facebook för att varna andra. Då var det flera som hörde av sig som också fått sms från denna Emelie, där meddelandena varit i exakt samma stil. En hade fått kommentarer på sin blogg från Emelie redan år 2015.
– Det här känns som en person som går igång på detaljer.
Enligt Therese var sms:en skrämmande.
– Jag fick fruktansvärt ont i magen. Man blir arg och ledsen och man känner att något inte stämmer. Det kändes obehagligt. Jag var inte rädd för personen i fråga skulle komma dit jag bor utan tror att det endast handlar om fantasier, säger hon.
Även om det inte går att anmäla uppmanar hon andra att kontakta polisen om man skulle råka ut för något liknande.
Kriminologen: ”Svara inte”
Nina Rung är kriminolog med erfarenhet inom polisen att utreda brott mot barn. Enligt henne kan man försöka ta reda på vem som ligger bakom denna typ av meddelanden genom att kolla upp numret.
– Det är dock inget brott i sig, även om det är obehagligt att ta del av en persons tankar. Det blir inte polisärt av det såvida inte personen fortsätter skriva fast man har bett denne sluta. Då kan det bli klassat som ofredande.
Det går även att undersöka om personen i fråga har barn, och i så fall göra orosanmälan till socialtjänsten, menar hon.
– Men ofta har personer fantasier som inte behöver betyda att man har barn på riktigt, utan de går bara igång på idén.
Enligt henne ska man inte spela med om en person uttrycker sig obehagligt, utan man ska be denne sluta.
– Gissningsvis vill personen få till det här pratet. Man ska sluta svara och inte ge personen det den vill ha.