Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Härifrån kommer den svenska julmaten

Uppdaterad 2018-12-10 | Publicerad 2014-12-12

Ursprungsmärkningen säger inte allt - stora delar av produkterna importeras

Traditionell svensk julmat?

Glöm det.

– Scan köper ingredienser från 17 länder i fyra världsdelar till sin julpastej. Det är fascinerande, säger matskribenten Mats-Eric Nilsson.

Det är matmagasinet Hunger som granskat innehållet i några av våra vanligaste rätter på julbordet.

– Det är intressant att se vad som egentligen se vad som står på julbordet. Det är dessutom ett bra exempel på hur modern livsmedelsindustri fungerar, säger chefredaktören Mats-Eric Nilsson.

– Man vill gärna ge konsumenterna intrycket av att det är traditionellt och svenskt, men i själva verket är det precis tvärtom.

Ingen garanti

Mats-Eric Nilsson har tidigare i flera uppmärksammade och prisbelönta böcker granskat livsmedelsbranschen och fusket med vår vanligaste föda.

Och hans genomgång av julmaten visar att ursprungsmärkningen inte på något sätt är en garanti för att innehållet verkligen kommer från det angivna landet.

Internationell spotmarknad

Även om exempelvis köttet i köttbullarna kommer från svenska djur så kommer en stor del av de övriga ingredienserna från andra länder.

– Dagens livsmedelsproducenter köper upp sina produkter på en spotmarknad, precis som industrin gör med andra råvaror. Och man köper där det är billigast. Det är därför ursprungslandet för många produkter kan skifta, säger Mats-Eric Nilsson.