Osäker framtid för alla 34 000 i fas 3

Uppdaterad 2014-10-24 | Publicerad 2014-10-22

Över 34 000 personer befinner sig i fortfarande i fas 3.

Nu vill regeringen avskaffa åtgärderna – och många i fas 3 undrar vad som ska hända.

– Jag tror det blir samma skit men med annat namn, säger Mia Herlin, 40.

I slutet av september befann sig 34 400 personer i olika fas 3-åtgärder i Sverige.

I budgetpropositionen som S-MP-regeringen lade fram i samarbete med Vänsterpartiet under torsdagen föreslås fas 3 avskaffas, för att ersättas med utbildningsåtgärder och så kallade extrajobb inom välfärden. Det är inte klart när detta sker.

Aftonbladet har pratat med tre personer som befinner sig i fas 3, och som alla undrar vad som nu kommer att hända.

Birgitta Sahlsten, 64, Visby

Har varit i fas 3 sedan fyra år och jobbar på ett äldreboende.

Hon får ut mellan 8 900 kronor–9 700 kronor i månaden i a-kassestöd.

– Jag börjar tio, jobbar hela dagen. Det känns märkligt att göra ett riktigt jobb men inte få en riktig lön. De äldre vi jobbar med säger att vi borde protestera, säger hon till Aftonbladet.

I maj kommer Birgitta Sahlsten gå i pension.

– Det är ju ingen idé att sätta mig på utbildning. Och det är svårt redan efter 50 att få jobb om man blir arbetslös. De borde satsa på att få unga i arbete i stället för att jaga oss äldre med blåslampa för att vi ska söka jobb.

Hon är tveksam till att avskaffandet av fas 3 kommer att innebära några riktiga förändringar.

– Jag har svårt att se vad det skulle vara. Och varifrån ska jobben komma? Handläggaren på Arbetsförmedlingen vet inte vad som händer nu. Det kan ta ett par, tre år innan det blir något, sa han.

Thomas Loo, 35, Norrfjärden

Har varit i fas 3 i tre år. Är just nu sjukskriven och i rehabilitering för att kunna komma tillbaka i åtgärden.

– I slutet av februari i fjol gick jag in i väggen. Det har varit mycket som hängt över mig i många år. Den tyngsta biten är ekonomin. Det tär ganska rejält, när man måste vända på varenda krona. När jag betalat mina räkningar men inte hade kvar pengar till mat fick jag avslag från soc.

– Man höjer hyror och matpriser men inte normen för att överleva. Jag bodde tre månader i Upplands Väsby. Där kostade en 2:a 7 800 kronor. Det är ungefär vad jag fick ut.

Han känner förhoppning över att fas 3 nu tas bort.

– Det är bra att man inte längre ska kunna stapla människor på varandra. Fas 3 är modernt slaveri. Visst är det bra att ha ett ställe att gå till varje morgon, men det är inget man kan leva på. Och vill företag ha anställda ska de kunna betala för dem. Som fas 3:are är jag ju billig och tar jobb från andra.

– Jag jublar jättemycket om Stefan Löfven inför att det aldrig någonsin kan gå under 80 procent av lönen, som a-kassan. För då har man faktiskt något att leva på.

Mia Herlin, 40, Västervik

Är i fas 3 sedan i måndags, på Qvinnoqulan, en stödorganisation för kvinnor.

Får noll kronor i stöd, och går på socialbidrag.

– Jag har egentligen bästa praktikplatsen, där jag jobbar röven av mig. Jag jobbar kvällar och helger, men det får jag inte betalt för. Tidigare innan fas 3 fick jag åtminstone 3 600 kronor i ersättning. Det var inte mycket men det gav självkänsla. Nu får jag noll.

– Samtidigt som jag gör detta måste jag söka jobb. Med all den här pressen och stressen har jag varit tvungen att sjukskriva mig tidigare för att hinna med.

Mia Herlin vill inte ta vilket jobb som helst.

– Jag kunde kanske få ett jobb i kassan på Netto, men det handlar om vad jag vill göra. Jag vill jobba med människor.

Hon tror inte att avskaffandet av fas 3 kommer att göra någon skillnad.

– Jag tror egentligen det blir same shit different name. Det är likadant med politiken. Det är samma skit oavsett vem som styr. Människor blir bara undanfösta. Jag är egentligen optimist, men jag tänker: vad ska ersätta? Vem ska få pengarna i stället? Jag har röstat på Sverigedemokraterna, för att få en förändring.

På vilket sätt tror du att SD kan förbättra?

– Sossarna styrde tidigare, Moderaterna har styrt senaste åren och nu tar S över igen. Det blir inte bättre. Det behövs förändring.

Detta är fas 3

Fas 3 är benämningen på den sista delen av jobb- och utvecklingsgarantin som Alliansregeringen införde 2007. En jobbsökande som fortfarande inte fått jobb efter 450 dagar ska erbjudas sysselsättning hos en så kallad anordnare som Arbetsförmedlingen utser. Egentligen ska inte ordinarie arbetsuppgifter få utföras, men en uppluckring i praxis har skett.

Deltagarna får ingen lön, men för dem som har rätt till a-kassa utgår 65 procent av lönen som a-kasseersättningen grundade sig på, lägst 320 kronor per dag. De som inte har rätt till a-kassa hänvisas till socialbidrag från kommunen.

ANNONS