Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Polisen öppnade eld mot knivman

Publicerad 2014-10-12

Två män knivskars utanför nattklubb i centrala Kristianstad i natt.

Mannen flydde från platsen och uppehöll sig i en kanal, innan han kunde gripas av polis.

Dessförinnan sköts han i benet av polispatrullen.

På eftermiddagen anhölls mannen, misstänkt för mordförsök.

Händelsen inträffade strax innan tre-tiden inatt. Två män knivskars och en av dem fick allvarliga skador. Polisen rubricerar händelsen som försök till mord.

Knivmannen flydde men en polispatrull fick syn på honom i närheten av brottsplatsen. En talesperson för polisen berättar hur mannen varit okontaktbar och inte lyssnade till polispatrullens uppmaningar. Till slut öppnades eld mot mannen.

– I samband med gripandet uppstår en nödvärnssituation och en av poliserna tvingades avlossa sitt tjänstevapen, säger Patric Fors, presstalesman vid Skånepolisen.

Flydde ner i kanal

Mannen lyckades efter skjutningen fly och kunde hoppa ner i en kanal. Efter två timmar gav mannen upp och kunde gripas. Han fördes till sjukhus med oklara skador.

– Han ska ha uppehållit sig vid kajen under en längre tid men vägrat komma upp. Man har förhandlat med honom och vid 04.55 gav han upp, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisen i Nordöstra Skåne.

Mannen träffades i benet, enligt Ewa-Gun Westford. Hon kan inte uttala sig om hur många skott som avlossades.

– Det handlar om några varningsskott innan man öppnar verkanseld. Exakt var i benet det träffande skottet hamnade vet jag inte. Men vi har ingen information om att det ska handla om livshotande skador.

Mannen, som anhölls för mordförsök på söndagen, är i 30-årsåldern och hemmahörande i Kristianstad. Han kunde flyttas från sjukhuset på söndagseftermiddagen och har förhörts av polis. Han är inte känd av polisen sedan tidigare. Enligt inledande uppgifter till polisen var knivattacken helt oprovocerad.

– Vad vi förstår har han ingen relation till de målsägande, säger Ewa-Gun Westford.

En av de målsägande kunde lämna sjukhsuet på söndagen. Den andra vårdas fortfarande för sina knivskador. Vid sjutiden i morse var skadeläget allvarligt men stabilt.

Åklagare på Riksenheten för polismål kommer att utreda händelsen eftersom polisen avlossat skott med tjänstevapen.

Sköts i benet

Ett vittne som såg händelsen berättar hur man följt efter gärningsmannen i omkring en kilometer, varpå polis stöter på knivmannen. Han ska då ha ha kastat sin jacka på marken och gjort utfall mot polisen med sin kniv.

Polisen ska enligt vittnet först ha skjutit fyra skott i marken som varningsskott. Knivmannen släppte inte kniven utan backade in i en skogsglänta. Fler poliser anlände och använde pepparspray mot mannen samt sköt honom i benet, berättar vittnet.

Därefter lyckades mannen hoppa ner i en å som gick genom skogsgläntan.

Vittnet berättar också att en av de knivskadade ska ha varit vid medvetande när han hämtades av ambulans.

Ett annat vittne berättar hur polisen ska ha skrikit "Släpp kniven" flera gånger innan de avlossade varningsskotten. Ett sista skott ska ha avlossats cirka 30 minuter innan mannen gav upp, enligt vittnet.

Texten uppdateras