Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Stamceller kan ge botemedel mot typ 1-diabetes

Publicerad 2014-10-14

Diabetesforskaren: "För dem som har sjukdomen är detta en dröm"

För första gången har forskare – ur mänskliga stamceller– lyckats odla fram celler som kan producera insulin och läsa av blodsockernivån.

Om tre år kan transplantation till människor bli aktuellt.

– Detta kan bli en botande behandling mot typ 1-diabetes, säger Leif Groop, professor i endokrinologi Lund.

Det är stamcellsforskare vid universitet i Harvard i USA som lyckats med bedriften – att ur mänskliga stamceller odla fram betaceller och få dessa att producera insulin. Cellerna kunde även läsa av blodsockernivån och distribuera insulin utifrån behovet.

Betacellerna transplanterades till möss, som klarade av att producera eget insulin i månader.

– Om detta stämmer så är det ett stort genombrott. Att cellerna kan läsa av glukoskoncentrationen och frisätta insulin har man inte lyckats med tidigare, säger Leif Groop.

Tidigare har man lyckats transplantera betaceller från hjärndöda människor. Cellerna har injicerats i diabetiker och fått dem att bitvis producera insulin. Metoden medför dock problem med avstötning. Dessutom krävs celler från flera hjärndöda personer.

– Det har inte funnits några avstötningsreaktioner i de här försöken i och med att det är egna celler, säger Leif Groop.

Studien publicerades nyligen i tidskriften Cell. Om resultaten kan upprepas i fler studier så kan transplantation till människor av framodlade betaceller bli aktuellt om tre år, hoppas forskningsledaren Doug Melton. Varje person blir då sin egen donator.

– Det blir ju verkligen en skräddarsydd behandling. Om det lyckas så har man hittat bot mot typ 1-diabetes. För dem som har sjukdomen är detta en dröm, säger Leif Groop.

De drabbade skulle då slippa insulinsprutor flera gånger om dagen.

Louise Gattzén, 23, insjuknade i typ 1-diabetes som 14-åring. Tre gånger om dagen måste hon ta insulin.

– Om det här skulle fungera så blir det ju revolutionerande. Det vore helt fantastiskt, säger hon.

Louise deltog som nyinsjuknad i en vaccinstudie med diamyd. Studierna avbröts dock när de positiva resultaten inte gick att upprepa.

– Om det här lyckas så skulle även människor som varit sjuka hela livet få en chans att bli botade. Men det är ju ännu på ett tidigt stadium, säger hon.