Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Mary Mårtensson: Så skyddas hjärnan av motion vid stress - ny studie.

Publicerad 2014-10-04

Motion minskar även risken för demens och depression

Uppgifterna om att stress hos kvinnor ökar risken för alzheimer oroar.

Motion skyddar dock hjärnan vid stress. Ny forskning förklarar hur.

Vi vet att kvinnor upplever sig mer stressade än vad män gör. Vanliga skäl är att kvinnor tar ett större ansvar för hem och barn. Kvinnorna betalar priset i form av försämrad hälsa.

Detta återspeglar sig i sjukstatistiken.

Enligt en rapport från Försäkringskassan 2014 är psykiska sjukdomar en av de vanligaste diagnosgrupperna vid sjukskrivning för både män och kvinnor. Här döljer sig sjukdomar som ångest, depression, stress och utmattning.

Men andelen är högre bland kvinnor. De psykiska sjukdomarna motsvarade 44 procent av all sjukskrivning bland kvinnor och 32 procent bland män i december förra året.

Andelen var alltså 37 procent högre bland kvinnor än män. Och könsskillnaderna var störst i medelåldern - 40-59 år.

Stress och oro är dock bara två av riskfaktorerna för demens. Vill man minska risken kan det vara enklare att angripa vissa av de andra riskfaktorerna än att försöka oroa sig mindre. De generella råden är:

• Ät mycket grönsaker, frukt, bär, fet fisk, nötter, baljväxter och vegetabiliska fetter och rotfrukter.

• Håll koll på ditt blodtryck så det inte är för högt.

• Gå ner i vikt om du är överviktig.

• Undvik typ 2-diabetes.

• Sluta röka.

• Börja motionera.

Det senaste rådet är kanske det enklaste. Det är belagt att fysisk aktivitet har välgörande effekt på hjärnan. Motion minskar stress och lindrar depression - vilka båda riskfaktorer för demens.

Tidigare visste man inte varför motion skyddar mot stress, men ny forskning förklarar hur.

Forskare vid Karolinska institutet har funnit vad som biokemiskt händer i kroppen vid motion och hur det skyddar hjärnan från att skadas vid stress, men bara hos möss än så länge.

De upptäckte att vältränade muskler hos möss tillverkar ett enzym som renar blodet från ämnen som bildas vid stress och som är skadliga för hjärnan.

Efter fem veckors mild stress hade mössen som inte motionerade utvecklat depressivt beteende, medan de vältränade mössen slapp depressiva symptom. Studien har publicerats i tidskriften Cell.

Själv får jag väl cykla lite snabbare till jobbet.