Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ny studie: Stress och oro ökar risken för alzheimer hos kvinnor

Publicerad 2014-10-04

Professorn: ”Ju mer man oroar sig i medelåldern desto högre risk för demens”

Kvinnor som upplever mycket stress och oro i medelåldern löper ökad risk för demens och alzheimer. Det visar nya rön från Sahlgrenska akademien.

– Ju mer man har av de här personlighetsdragen desto högre är risken för demenssjukdomar, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri.

Det är första gången som man kunnat påvisa ett samband mellan stress i medelåldern hos kvinnor och demens i hög ålder.

I Kvinnoundersökningen i Göteborg som inleddes 1968 ingick 800 kvinnor i åldern 38 till 54. De fick svara på frågor om sina personlighetsdrag. Forskarna bedömde sedan utifrån en skala på 0 till 24 hur pass neurotiska kvinnorna var.

Neuroticism är ett personlighetsdrag som enligt Ingmar Skoog innebär att man tänker mer negativt, lättare upplever händelser negativt, lättare oroar sig och får ångest.

– Personlighetsdraget leder lättare till att man blev stressad, säger han.

Sedan har forskarna undersökt vilka av kvinnorna som blev dementa. Vid uppföljningen 38 år senare hade 153 kvinnor utvecklat demens. Av dessa hade 104 fått alzheimer.

– Det vi hittat är att personlighetsdraget neuroticism är kopplat till ökad risk för demens, främst Alzheimers sjukdom. Ju högre siffra på skalan, desto högre risk för demens.

För varje poäng på skalan ökade risken för demens med fyra procent på gruppnivå. Högst risk hade de kvinnor som var mest neurotiska och minst utåtriktade.

Stress definierades som en känsla av irritation, spänning, nervositet, ängslighet, rädsla eller sömnproblem under en månad eller längre i förhållande till arbete, hälsa, familjesituation eller av annan orsak.

– Om man lätt blir orolig i olika situationer, lätt blir nedstämd vid motgångar, lätt tar åt sig för saker och lätt blir stressad i samband med familjehändelser och arbete då ökar risken.

För de kvinnor som rapporterat upprepade perioder av stress i medelåldern var demensrisken 65 procent högre än för dem som inte alls hade varit stressade. Och för dem som varit stressade vid samtliga tre undersökningsperioder var risken mer än fördubblad.

Forskarna påpekar dock att de flesta som var stressade inte fick demens.

Artikeln publicerades den 1 oktober i den amerikanska vetenskapliga tidskriften Neurology.

40 procent av alla svenskar i medelåldern uppgav att de kände sig stressade i en undersökning av United Minds.