Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Paret Bildt på intensiv kampanjdag

Publicerad 2014-05-24

EU-kritiken och populismen sprider sig i Europa inför söndagens val.

Under en av valrörelsens sista dagar begav sig ett av Sveriges mest kända och Europavänligaste par för att kämpa för motsatsen.

Aftonbladet följde Anna Maria Corazza Bildt och Carl Bildt under en sällsynt gemensam kampanjdag.

Redan innan parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt, trea på Moderaternas lista inför söndagens EU-val, kliver på tåget mot Göteborg hinner hon dela ut kampanjknappar till andra resenärer och uppmana dem att rösta på henne.

Under en av valrörelsens sista skälvande dagar har hon med sig maken, utrikesminister Carl Bildt (M), som draghjälp. Aftonbladet följde med under intensiv dag, där paret kampanjande sida vid sida.

– Det är väl mest en belastning för henne att jag är med, haha. Nej, det är så att vi befinner oss i Göteborg samtidigt. Då gör vi ett gemensamt torgmöte, det ska bli kul. De här sista dagarna är viktiga, många väljare bestämmer sig allt senare, säger Carl Bildt när de sitter i bistron på tåget.

”För mig har det gått bra”

Han säger att en positiv aspekt med EU-valrörelsen är att han får träffa sin fru mer när hon är hemma och kampanjar.

– Annars är hon ju i Bryssel. Men nu är hon ju hemma i Sverige, vilket ju är en fördel.

När tåget når Göteborg tar det fart. Paret håller omgående ett gemensamt torgmöte där Anna Maria lyfter fram sin kampanj mot matsvinnet, vikten av frihandel och går till rasande attack mot Feministiskt Initiativ.

När maken tar över och ger sin syn på det politiska läget i Europa står Anna Maria, som målat naglarna i EU-flaggans färger, på trappsteget ovanför honom med en stor M-skylt.

Sedan beger de sig till enskilda möten. Medan Anna Maria sitter i en panel och diskuterar fiskeribranschens utmaningar besöker Carl bland annat Göteborgs universitet för att tala om läget i Ukraina.

När de sammanstrålar vid Saluhallen ett par timmar senare möts de i en puss.

– Har allt gått bra för dig? För mig har det gått väldigt bra, säger Anna Maria. Hon kliver sedan fram till några av gästerna på en uteservering och överöser dem med argument och kampanjmaterial.

”Glöm inte att rösta”

När dagen närmar sig sitt slut vänder sig Carl till Anna Maria och säger att det är dags att åka till flygplatsen.

– Nej, varför ska vi sitta där en halvtimme när vi kan prata med mer människor?

Bara några minuter innan planet ska lyfta anländer paret till Landvetter. När det landar i Stockholm och Anna Maria, med Carl steget före, ska gå av planet vänder hon sig till flygvärdinnan.

– Glöm inte att rösta på söndag, kryssa gärna mig!

Följ ämnen i artikeln