Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Så svalkar du dig bäst i hettan

Uppdaterad 2014-08-01 | Publicerad 2014-07-31

Experten: "Sänka ner sig i kallvatten går snabbast"

Nu kan ryssvärmen komma. Vi har testat hur du kämpar emot den.

– Det kommer finnas förutsättningar att svalka sig med ett dopp. Sommaren fortsätter, säger meteorologen Martin Hedberg.

Ett tag såg det mörkt ut med regn, blixtar och dunder. Men efter regn kommer sol.

– Det ser ut som att vi får tillbaka värmen, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

På ena sidan har vi ett lågtryck över Atlanten. På andra sidan ryssvärmen. Beroende av var frontzonen ligger i helg och början av veckan blir det antingen regn eller supervarmt. Störst solchans har östkusten.

– Det kan hålla i sig och peaka runt måndagen, men det är fortsatt 25-28 grader i flera dagar, säger Martin Hedberg.

Vad är bäst?

Den optimistiske tänker att 30 grader betyder badväder. Men många tycker att det är jobbigt att sitt i sin lägenhet och kokas. Men vilket är det bästa sättet att kyla av sig?

Aftonbladets reporter har testat olika sätt, men för säkerhets skull frågade vi en expert. Thure Björck, överläkare och fysiolog vid Huddinge sjukhus, har doktorerat och undervisat läkare i värmereglering.

Spara energi

När man är i luft och i vila är en vad som kallas termoneutral, men när värmen blir för hög måste kroppen jobba.

– I 28 grader är man i balans, men sedan kostar det energi att kyla ned kroppen. Man är väldigt beroende av att svettningen funkar, men svettningen gör att man förlorar vätska och får obalans i vätskesystemet, säger Thure Björck.

Drick vatten

Huden används "som en bilkylare" och det är viktigt att svettas. Du kan använda en fläkt för att hjälpa svetten av avdunsta snabbare och det ger en känsla av svalka.

Men när vi svettas är det viktigt att dricka vatten, för att inte drabbas av trötthet, yrsel eller solsting.

– Man ska dricka så att man kissar ungefär lika mycket som man förbrukar, säger Björck.

Vissa säger att det hjälper att doppa handlederna eller fötterna i kallt vatten för att snabbt kyla ned kroppen. Men enligt Thure Björck spelar det inte så stor roll, förutom att det kan vara bra att hålla huvudet kallt.

– Huden på hela kroppen fungerar som en kylfläns, men om man ska spara energi så finns det delar av kroppen som har större blodkärl. Man brukar säga att huvudet ger ifrån sig mycket värme, säger han.

Bada är bäst

Genom att ta ett dopp kan en kyla ned hela kroppen på en gång. Det är enligt Thure Björck ett oslagbart sätt att svalka sig.

– Att sänka ner sig i kallt vatten går snabbast eftersom vatten leder värme effektivare än vad luft gör, säger han.