Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

MP satsar halv miljard på sommarjobb

Publicerad 2012-04-25

Miljöpartiets vårbudget presenteras först i morgon.

Men redan i dag kan Aftonbladet avslöja att den innehåller en stor satsning på sommarjobb för unga.

Partiet vill att staten ska stå för 25 procent av lönekostnaderna för att kommuner och näringsliv ska kunna anställa fler sommarjobbare.

I förra veckan presenterade regeringen sin vårbudget och i morgon är det Miljöpartiets tur att presentera sin skuggvariant. Men redan i dag kan Aftonbladet avslöja en av de satsningar som den innehåller.

Miljöpartiet vill öka möjligheterna för skolungdomar mellan 16-17 år att få sommarjobb. Det vill man göra genom att inrätta en utökad stimulanspott i statsbudgeten där kommuner, näringsliv och ideella organisationer kan ansöka om att få 25 procent av lönekostnaden för den unge anställda subventionerad.

Enligt MP:s ekonomiskpolitiske talesperson Per Bolund är frågan angelägen då många unga som vill ha sommarjobb inte får tag i ett.

– Lyckas man få in en fot på arbetsmarknaden via sommarjobb så har man lättare att komma in där igen efter sin utbildning. Alla kontakter mellan utbildning och arbetsliv är viktiga och ska uppmuntras, säger han.

Jobb för 458 miljoner

Miljöpartiet uppskattar att så många som 228 000 sommarjobb skulle kunna skapas på det här sättet. Enligt uträkningar som man låtit Riksdagens utredningstjänst göra skulle det kosta staten 484 miljoner.

Systemet bygger på att företagen själva vill anställa.

– Vi tror att det finns ett stort intresse från näringslivet att bygga goda kontakter med den unga kommande generationen. Man vet att om man har en bra relation är det lättare att rekrytera dem igen när de har gått ut skolan och har de akademiska meriter som behövs för högre positioner, säger Per Bolund.

”Konkreta satsningar”

Precis som stora delar av oppositionen är Miljöpartiet kritiska till den halverade arbetsgiften för företag som anställer unga under 26 år.

– Det ger inte särskilt många jobb för den stora summa som det ändå kostar i budgeten. Vi är också kritiska mot den utformningen. Vi vill använda de pengarna för att göra konkreta satsningar för att bryta ungdomsarbetslösheten, säger Bolund.

Flera satsningar kommer också att finnas med när MP:s skuggbudget presenteras i morgon. Det handlar både om traineeplatser och jobbutbildning för unga.