Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

”Vi är rädda för vad som ska hända”

Publicerad 2012-08-27

70 poliser från Stockholm anlände i går på Gotland. 

Anledningen är de demonstranter som slagit läger vid ett planerat kalkbrott i Ojnareskogen.

– De var här och lyste med strålkastare i natt, många av oss är oroliga för vad som ska hända, säger Sofia Bothorp från Bevara Öjnareskogen till Aftonbladet.

Polisen:

– 70 poliser är inte så många.

Poliserna ska bistå Nordkalk AB som vill avverka skogen runt det planerade kalkbrottet i Bunge. Aktivisterna är emot kalkbrytningen.

200 aktivister

– Poliserna ska bistå Nordkalk så att man kan utföra sitt arbete samtidigt med den opinionsyttring som pågår i området, säger Mats Lindkvist, vakthavande polis på Gotland, till Dagens Nyheter.

Enligt Bevara Ojnareskogen finns det minst 200 aktivister i området.

Många har anslutit sig

Sedan i juli har mellan 15 och 20 demonstranter bott i Ojnareskogen på norra Gotland för att protestera. De har också fått stöd från många bofasta på ön. 

– Under sommaren har över 2000 personer varit här och skrivit under på att de är emot kalkbrytningen, säger Sofia Bothorp.

När det blev känt att ett stort antal poliser var på väg till Ojnareskogen i går, anslöt sig flera hundra personer på kort tid, berättar Sofia Bothorp.

Inte erfarna demonstranter

I går gick rykten bland demonstranterna att polisen skulle sätta in störsändare mot deras mobiltelefoner.

– Ingen av oss som är i skogen är erfarna demonstranter. Vi är vanliga människor. Därför är oron stor för vad som kommer att hända när så många poliser har kommit, det handlar ju om 30 polisbussar, säger Sofia Bothorp.

Överklagat till HD

Klockan 13 i dag kommer dialogpolisen till huvudlägret i Ojnareskogen.

– Det finns väldigt mycket frågor och oro för vad som kommer att hända. Vi hoppas också att polisen ska hjälpa oss att hålla en dialog med Nordkalk, som inte får prata med oss för sin finska ägare, säger Sofia Bothorp till Aftonbladet.   

– Beslutet att Nordkalk ska få bryta kalk är överklagat till Högsta domstolen. Nu väntar vi på att HD ska ta beslut om de tar upp fallet eller inte. I väntan på det vill vi inte att Nordkalk börjar hugga ned skog, säger Sofia Bothorp.

Stått stilla sedan 5 juli

Nordkalk har fått godkänt att börja bryta kalk med vissa villkor.

– Den 5 juli i år fick vi villkoren för brytningen tillsammans med ett beslut om omedelbar verkställighet. Vi började avverkning av skog omedelbart men då kom demonstranterna. Maskinerna har stått stilla sedan tre veckor tillbaka, säger Eva Feldt, kommunikationsansvarig på Nordkalk.

Sedan dess har Nordkalk begärt hjälp av polisen och i går fick Gotlandspolisen understöd av ett 70-tal poliser från Stockholm.

– Polisen har sagt att de kommer att agera inom en vecka. Det jag vet är att de kommer att hjälpa oss ta in våra maskiner på området, säger Eva Feldt på Nordkalk.

Agerar imorgon

Enligt polisen kommer man att agera tidigt imorgon bitti, alltså att polisen då ger beskydd åt Nordkalk som vill fortsätta med sin skogsavverkning i Ojnareskogen.

– Vi försöker att vara överallt om det är så att Nordkalk kommer med sina maskiner, säger Gotlandsbon Jakob Wallin och fortsätter:

– Vårt mål är att stoppa maskinerna men det är svårt när de har sånt tungt skydd från polisen.

Det här är polisen beredd på.

– Vi har en historia av att folk satt sig framför maskinerna. Vi måste ta tillvara allmänhetens intressen, i det här fallet Nordkalk. Men vi ska företräda båda sidor, säger Fredrik Jonsson, dialogpolis från Stockholm.

”Vi måste få sova”

Katarina Edlund är en av polisens utkommenderade hundförare i Ojnareskogen.
– 70 poliser är inte så många egentligen, vi jobbar inte alla dygnet runt, vi måste ju få sova också. Många jobbar ju med samband och logistik också.

Nordkalk har rätt att hugga ned skogen de behöver för att påbörja kalkbrytningen. Men själva villkoren för det har överklagats till HD. Demonstranterna vill att Nordkalk avvaktar tills HD tagit ett beslut om de ska pröva ärendet.

Här har aktivisterna slagit
läger