Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Attityden är my way or the highway”

Uppdaterad 2012-05-09 | Publicerad 2012-05-08

Även andra storägare kritiska till Lundin

Inte bara Folksam är kritiska till Lundin Petroleum inför årsstämman.

– Skulle det vara så här mycket samtal kring vartenda innehav vi hade så skulle vi få packa ihop och stänga igen, säger Sjunde AP-fondens kommunikationschef Johan Florén.

– Vår hållning är att det här behöver utredas, säger AMF:s informationschef Stina Sandell.

Johan Florén.

Sjunde AP-fonden äger aktier i Lundin Petroleum, värda runt 15 miljoner kronor. Även om det bara står för 0,015 procent av den totala aktieportföljen upplever pensionsfonden problem på grund av oljebolaget.

– Skulle det vara så här mycket samtal kring vartenda innehav vi hade så skulle vi få packa ihop och stänga igen, säger fondens kommunikationschef Johan Florén till Aftonbladet.

Får inte rösta

Men Sjunde AP-fonden är förhindrat att rösta på Lundin Petroleums årsstämma på torsdag. Enligt stadgarna, som sattes på 1990-talet för att motverka att fonden skulle bli en politisk maktfaktor, får fonden inte rösta i svenska bolag.

Om kravet på en oberoende granskning som Folksam kommit med, säger Johan Florén:

– Rent generellt har vi inte något emot det. Öppenhet och transparens är bra.

"Lita på oss eller sälj era aktier", sa oljebolagets vd Ashley Heppenstall till Dagens Industri förra veckan.

– De skulle kunna hantera relationen till intressenter på ett bättre sätt. Det här är ett uttryck för en attityd. Antingen kan man söka dialog och samförstånd eller så är det "my way or the highway". Och det här är inte en samförståndsattityd.

Har klagat till Lundin

– Det här har jag även framfört till dem. Jag tycker det är onödigt framför allt för att det drabbar oss. De borde vara mer lyhörda för omgivningens synpunkter. Om de inte önskar exponeringen som de nu får tror jag att det finns bättre sätt att bete sig.

Vad var responsen från Lundin Petroleum?

– De har hört vad jag sa.

Om fonden ska sälja sitt innehav eller inte avgörs om Lundin Petroleum begått brott mot mänskligheten eller inte.

– Vi har uteslutningskriterier som inte baserar sig på vd:ns åsikter, utan på om man bryter mot någon av de internationella konventioner som Sverige undertecknat om mänskliga rättigheter och miljöfrågor.

Det kan fastställas av domstol men också av FN organ som ILO. Om internationella åklagarkammaren kommer fram till att Lundin Petroleum är skyldiga - då åker de ut.

AMF avvaktar

AMF avvaktar med att ta några beslut. Stina Sandell, informationschef:

– Det här är en jätteallvarlig anklagelse och en jätteviktig fråga som man behöver penetrera. Vår hållning är att det här behöver utredas, men det pågår redan en utredning - det är viktigt att komma ihåg. Vi har inget ytterligare att säga innan stämman. Några motkrav i form av avinvestering har vi inte formulerat.

Varken Andra och Tredje AP-fonden vill säga något om granskningskravet än.

– Vi kommer att på stämman berätta hur vi ställer oss till det. Vi gör aldrig det innan en stämma, säger Ulrika Danielsson, kommunikationschef, Andra AP-fonden.

– Vi talar aldrig om innan hur vi tänker rösta på en bolagsstämma, uppger Christina Kusoffsky Hillesöy, chef för kommunikation och hållbara investeringar på Tredje AP-fonden.