Sverige sörjer - men inte Guillou

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-09-15

"Den här unika upprördheten när USA drabbas tycker jag är osmaklig"

GÖTEBORG

Klockan 12.00 tystnade Sverige.

Miljoner människor deltog i tre tysta minuter för offren i USA.

Men inte Jan Guillou - han lämnade minnesstunden i protest.

Jan Guillou lämnade minnesstunden i protest.

Det var inte alla som uppskattade de tre minuter av tystnad som proklamerats över hela Europa vid lunchtid i går.

"Rent hyckleri"

Några minuter före tolv stövlade författaren och journalisten Jan Guillou ut från Svenska Mässan i Göteborg och bort från den förestående minnesstunden inne i den stora mässhallen.

Rent hyckleri menade en mycket kritisk Jan Guillou som vägrade delta.

- USA har dödat tre miljoner i Vietnam och två miljoner i Irak. Dessa fem miljoner döda har inte föranlett så mycket som fem sekunders tystnad på någon bokmässa någonstans, säger Jan Guillou.

Guillou är en av de många författare som samlats på den årliga Bok- och biblioteksmässan i Göteborg för att signera böcker och prata med läsare.

I går ifrågasatte han européernas medkänsla och menade att de tysta minuterna i själva verket avslöjar den obehagliga sanningen att vi gör skillnad på människoliv och människoliv.

- Det här bygger på att det den här gången handlar om vita människor som oss själva. Den här unika upprördheten när USA drabbas tycker jag är osmaklig, säger Jan Guillou.

Terrorattacken har präglat stämningen bland besökarna på årets mässa. Bland montrarna pratas det lika mycket New York som böcker.

Och vid lunchtid var det helt tyst under tre minuter, så när som på fläktarnas brus.

Den legendariske Fantomentecknaren, 73-årige amerikanen Sy Barry, var tacksam över engagemanget.

- Jag känner mig djupt rörd och tacksam, å min familj, mina landsmän och vänners vägnar, över det enorma deltagande och stöd vi har fått från våra svenska vänner, säger Sy Barry.

Men han är också oroad över utvecklingen.

- Jag blir förfärad när jag ser vad som hänt hemma i mitt älskade New York. Men jag blir nästan än mer förfärad när jag märker tendenser att den här händelsen håller på att förena mina landsmän i ett blint hat. Ett hat som kan leda händelser, ännu värre än de som drabbade New York.

Svante Lidén, Jessica Ritzén