Ansvariga borde varit förvarnade

Obegripligt hur islamisterna lyckades ta gisslan på högsäkerhetsanläggning

Statoils anläggning i Algeriet. (Arkivbild)

Efter den franska invasionen i Mali borde både den algeriska staten och de utländska oljebolagen varit förvarnade.

Hur terrorister i det läget kan ta sig in på en högsäkerhetsanläggning och ta utländsk gisslan är obegripligt.

Redan under normala omständigheter är olje- och gasanläggningarna i Algeriet ett högriskmål.

Inkomsterna från utvinningen är livsviktiga för landet som sedan länge haft problem med islamistisk terror. Gisslantagning av utlänningar och bombattentat sker med jämna mellanrum.

Redan under normala omständigheter borde de algeriska myndigheterna och de utländska oljebolagen som är verksamma i landet vara på tå.

Sedan Frankrike för en vecka sedan började bomba de islamistiska rebellerna i grannlandet Mali och sedan följt upp med en markinvasion borde alla varningsklockor börjat ringa hos oljebolag och säkerhetsansvariga med kraftigt höjd säkerhetsnivå som följd.

Underbetyg

Att ett gäng terrorister mer eller mindre obemärkta kan knalla in på anläggningen är ett extremt underbetyg till de som ansvarar för säkerheten. Normalt ska obehöriga inte ens kunna ta sig fram till de här anläggningarna som ligger isolerade i vad som mestadels är öken.

Antingen hade terroristerna mutat någon eller så är det en säkerhetsmiss av gigantiska proportioner.

Kanske är det så att Algeriet invaggats i en falsk säkerhet efter att de senaste åren framgångsrikt lyckats bekämpa grupper som al-Qaida i Islamiska Maghreb (AQIM). Organisationens ledare Moktar Belmoktar lämnade AQIM nyligen efter en intern maktkamp och startade en egen grupp. De verkar ha utfört gisslantagningen.

Det borde vara solklart för alla att islamisternas kamp i Algeriet och konflikten i Mali hör ihop.

Sharialagar

När AQIM fått allt svårare att agera i Algeriet har de sökt sig söderut mot bland annat Mali. AQIM är en av de grupper som tagit över norra Mali och där infört stränga Sharialagar där tjuvar får händer avhuggna och äktenskapsbryterskor piskas . En karbonkopia på vad talibanerna gjorde i Afghanistan när de kom till makten i slutet av 90-talet.

När Frankrike inledde sin krigsinsats i Mali varnade de islamistiska rebellerna för att de skulle svara med terrorattacker mot bland andra franska intressen.

I det ljuset är det ännu svårare att förstå hur Belmoktars mannar kunde lyckas med sin gisslanaktion.

Att de valde att stanna kvar på gasanläggningen i stället för att ta sig därifrån och gömma gisslan ger det hela prägeln av ett slags självmordsoperation. Nu är de helt omringade av tungt beväpnade algeriska militärer.

Förmodligen hoppas islamisterna på fri lejd mot att släppa en del av gisslan men risken är uppenbar att specialstyrkor från Algeriet, USA och Storbritannien med våld försöker frita gisslan.

I rätt många liknande fall slutar det med att åtminstone några ur gisslan dör.