Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Nordkorea gör allvar av hot

Publicerad 2013-04-03

Stängde transportgräns mellan Syd- och Nordkorea

SEOUL. Att transporterna mellan Syd- och Nordkorea vid Kaesong fortsätter som vanligt har setts som det ultimata beviset på att det inte blir krig.

I dag stängdes gränsen.

De sydkoreanska arbetare som avslutar sitt skift i dag kommer att få lämna Nordkorea och åka hem.

Men de som skulle lösa av dem kommer inte att få komma in.

”Beklagar djupt”

På onsdagsförmiddagen meddelade Nordkoreas regering formellt till sin motpart i Sydkorea att tillståndet är nekat för i dag.

– Sydkoreas regering beklagar djupt det inträffade och uppmanar Nordkorea att omedelbart ta bort inträdesförbudet, säger samarbetesministeriets talesman, Kim Hyung-seok, under en presskonferens i Seoul.

Det gigantiska komplexet Kaesong, med 55 000 anställa fördelade på 123 fabriker, är en av de viktigaste länkarna mellan nord och syd. Komplexet genererar miljardbelopp för båda regeringarna och innehåller bland annat 72 textilfabriker, 3 pappersverk och 13 elektronikkedjor.

Visar musklerna?

Enligt den mångåriga överenskommelsen ansöker Sydkorea dagligen om tillstånd. Det är oklart om det här är en engångsföreteelse av Nordkorea för att visa musklerna eller om man nu planerar att fotsätta neka Sydkorea tillstånd.

Sydkoreas regering tillade att man nu "gör allt man kan för att se till att de sydkoreanska arbetarna på Kaesong kommer hem i trygghet".