Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

"Detta är fusk och bedrägeri"

Publicerad 2013-02-13

BRYSSEL. Hästköttskandalen har skrämt slag på Europa.

Nu kommer krav från olika håll inom EU på ökad ursprungsmärkning och DNA-tester av kött.

– Det kan vara så att det behövs ökade testningar av olika slag, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).

Aftonbladets Pär Karlsson, Johanna Wikström och Pontus Orre är på plats i Bryssel.

Strax efter klockan 18 inleddes det extrainsatta mötet i EU:s ministerråd i Bryssel. 16 länder har hittills dragits in i skandalen, där hästkött har hittats i produkter som sägs innehålla nötkött.

”Väldigt upprörd”

Ett stort pressuppbåd väntade på ministrarna som anlände – en av dem var svenska landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C).

– Jag är väldigt upprörd eftersom konsumenter har blivit missledda. Den lagstiftning som finns säger att den som placerar en produkt på en restaurang eller i en affär har fullt ansvar för att den märkning som finns är rätt och korrekt, säger han.

Efter att hästköttsskandalen bristerat kommer nu krav på hårdare regler utifrån Europa. Den franska regeringen har föreslagit att även processat kött ska ursprungsmärkas. Men Erlandsson tvekar.

– Det här är inte en fråga om vad geografin säger, det handlar om att det är fel produkt i den produkt som är felmärkta. Det är häst i stället för ko.

Från både Storbritannien och Irland har det kommit krav på utökad DNA-testning av kött.

– Det kan vara ett sätt att reda på vilken ingrediens det är. Men låt mig också säga att det inte hjälper när det handlar om geografi om det är ursprungsmärkning man talar om, för det är en annan sak. Det är svårt att med analyser avgöra om en köttbit kommer från Sverige eller Danmark, säger han.

Förutsätter ärlighet

Den svenska ministern ser inte att den europeiska livsmedelslagstiftningen behöver förändras. Han riktade i stället en känga mot de producenter som inte har skött sig.

– Jag förutsätter att de aktörer som är i en livsmedelskedja är ärliga och lever upp till den lagstiftning som finns som säger att det som står på ett paket också är vad det det innehåller. Allt annat är fusk och bedrägeri. Det är ungefär som att köpa en bil och få en moped levererad.

Han hoppades att kvällens möte ska ge en bild av hur omfattande skandalen är.

– Jag förväntar mig också att få upplysningar om det är någon av de nationella myndigheterna som har förslag kring vad ytterligare som kan göras för att liknande saker ska förhindras i framtiden.