Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Här visar de upp framtidens vapen

Publicerad 2012-11-28

Första nordiska vapenmässan får kritik av Svenska freds: En osmaklig mässa

Kikarsikten, militärradar som ”ser genom väggar” och maskingevär designade för att ”snabbt ta ut den onda killen”.

Allt finns på Nordens första vapenmässa med startskott i går.

– En osmaklig mässa, ­säger Anna Ek, ordförande i Svenska freds.

Anna Ek, Svenska freds.

Mässan Future defence and security började i går och pågår till och med torsdag i Älvsjö utanför Stockholm. Den är den första i sitt slag i Norden.

Vid en av montrarna står Reuven Wertheim från schweiziska vapentillverkaren Kriss och visar upp lätta, kompakta maskingevär för potentiella utländska köpare i kostym och slips, som inte vill prata med Aftonbladet.

"Ett hål inte nog"

En video på storbildsskärm i bakgrunden visar en ung blond tjej i keps som tömmer ett magasin.

Kriss automatvapen finns produktplacerade i dataspel och flera Hollywoodfilmer, bland annat Total Recall och Resident Evil.

– Det här är framtidens maskingevär, säger Reuven Wertheim till Aftonbladet och demonstrerar hur lätt det är, hur det snabbt kan vikas ihop och hur det är gjort för att användas i urban miljö på kort distans.

Han beskriver att ammunitionen är tung och att det är viktigt att "den onda killen" träffas av flera skott.

– Träffas en kropp av en kula kan man blöda men överleva och fortfarande sätta fingret mot en avtryckare. Det här är designat för "instant incapacitation". Ett hål är inte nog. Det är filosofin bakom det här geväret.

Bibelcitat på siktena

Vid montern bredvid står Christoffer Crona på Venatio AB som är generalagent i Skandinavien åt amerkanska tillverkaren av kikarsikten, Trijicon.

Sikten i långa rader finns, för att kunna bedöma avstånd och måtta rätt med kulsprutor eller automatkarbiner. En har ett raster, en "kill flash" som hindrar alla slags reflektioner av ljus så att siktet inte ska upptäckas.

– Det här är det bästa möjliga för krypskyttar, med variabel förstoring, visar han i en katalog.

Fram till 2010 hade siktena inskriptioner med bibelreferenser.

– Företaget har en religiös värdegrund. Men vi visste inte om att det var bibelcitat på siktena, säger Venatios vd Jonas Eliasson.

De togs bort efter protester från soldater som drog paralleller till medeltida korståg, under insatser i Mellanöstern.

– Citaten togs bort, eftersom sådana vill vi ju inte ha, säger Eliasson.

Målet: tiodubblas

Saab är en av mässans huvudsponsorer. Vid företagets monter visas en film med pampig musik från en uppvisning av Jas Gripen som skjuter in i en bergvägg. Presschefen Sebastian Carlsson förklarar att Saab finns med på 180 mässor varje år. Om varför man här inte valt att sätta upp luftvärnsrobotar, missiler eller granatgevär som man exempelvis gjorde i Indien i fjol, säger han:

– Olika mässor har olika syften. Den här har fokus på säkerhet.

Projektledare Erik Hasselström uppger att endast 1 000 besökare beräknas komma i år.

– Men vårt mål är att vi ska nå 200 utställare och 10 000 besökare år 2018, säger han.

Varför ska man ha en sådan här mässa?

– Det är för att de små och medelstora företagen ska kunna sprida sina tekniska kunnanden. Vi i Sverige är duktiga på teknik men har svårt för att sprida den.

"Vår tids massförstörelsevapen"

Men är det bra om den här branschen växer?

– Många företag i Sverige, som Saab, har börjat sin utveckling en gång i tiden i det militära paraplyet. Men sedan har man därifrån kunnat utveckla en mängd civila produkter. Jag ser det här som att man tar fram tekniska produkter som sedan vidareutvecklas, säger Erik Hasselström.

Organisationen Svenska freds är på plats. Ordförande Anna Ek är nöjd över att antalet besökare är relativt få.

– Det är bra. Det är nu vi har chans att förändra, innan det blir stort. Det är dags för Stockholms stad och Handelskammaren som är ägare till mässan att fundera över sina etiska värdegrunder. Är det det här Sverige vill ha? Det är en osmaklig mässa.

Anna Ek tar maskingevären och de lätta handvapnen som exempel.

– Det är sådana vapen som Kofi Annan kallade för vår tids massförstörelsevapen. De dödar flest människor, sprids lätt och har lång hållbarhet.

"Point, klick and kill"

Hennes kollega Linda Åkerström lägger till:

– Även om man exporterar till en sida som verkar "tillförlitlig" kan man se samma vapen dyka upp i gerillaverksamhet eller helt andra händer många år senare.

På mässan finns flera seminarier anordnade. Under eftermiddagen hölls bland annat ”Point, click and kill - the warfare of tomorrow”.

– Det är intressant att ett par av programpunkterna med säkerhetspolitiska diskussioner ställdes in, eftersom intresset är för litet. Svenska vapenföretag försöker ju kämpa för att framställa sig själva som främst säkerhetspolitiska, säger Anna Ek.