Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Ingen märker om man stjäl en miljon kronor”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-25

Rekordmånga mutbrott i dagens Sverige – nu ökar kravet på en expertgrupp inom polisen

Vill se lagändring Överåklagare Gunnar Stetler ser allvarliga brister i dagens lagstiftning. ”Det är fullständigt barockt och det är därför de kan hålla på så här”, säger han.

De har 75 pågående utredningar men bara fyra åklagare.

Riksenheten mot korruption är helt överbelastade av alla mutbrott. Nu kräver överåklagaren Gunnar Stetler nya lagar och mer resurser.

– Vi måste få en särskild grupp med poliser för mutbrott, säger han.

Sverige har i år skakats av flera stora korruptionsavslöjanden. I Göteborg har en rad kommunala tjänstemän och byggherrar avslöjats med bluffakturor och mutor. I Solna avgick stadsdirektör Sune Reinhold efter att det avslöjas hur han suttit på dubbla stolar och fått mer än 800 000 kronor i konsultarvoden. En tjänsteman på Norrköpings kommun misstänks ha använt skattepengar till att betala byggnadsarbeten på sitt fritidshus. Och så härvan kring kriminalvården. I Transparency Internationals årliga rankning över korruptionen i världen har Sverige tappat sin placering som världens minst korrupta land och är nu i stället på tredje plats.

Vanligare än man tror

– Vi har ett problem i Sverige med en verklighetsbild som länge varit alldeles för idyllisk. Korruption är mycket mer utbrett än vad vi tror, säger Lars Göran Engfeldt ordförande i Transparency International i Sverige.

Alla mutbrott ska utredas av Riksenheten mot Korruption i Stockholm. Men den kraftigt underbemannade enheten går på knäna. Brotten är tunga och svår-utredda. De har heller inga egna poliser utan tvingas förlita sig på den lokala polismyndigheten där brottet begåtts.

Därför hoppas nu Gunnar Stetler på en ny central utredningsgrupp med erfarna poliser. Enligt samma princip som riksmordkommissionen.

– Jag räknar med att vi får en sådan grupp, det måste bli så, säger Gunnar Stetler.

Han efterlyser också bättre lagstiftning för att bättre komma åt tjänstefel.

– Om jag inte följer lagen om upphandling och ger en firma ett kontrakt på en miljard kronor utan ordentlig upphandling så kan jag inte bli åtalad för tjänstefel, för det är inte myndighetsutövning. Det här är fullständigt barockt och det är därför de kan hålla på så här, säger Gunnar Stetler.

”Finns inte en chans”

Enligt Stetler är det mycket svårt att upptäcka mutorna. Mycket hänger på att allmänheten tipsar om oegentligheter.

– Bygger man en kriminalvårdsanstalt för en miljard så är det ingen som märker om man stjäl en miljon, det finns inte en chans att upptäcka det, säger Gunnar Stetler.