Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Schimpans slet bort hennes ansikte – nu har hon fått ett nytt

Publicerad 2011-08-11

Fick ögon, näsa, läppar och båda händer avslitna i attack

Schimpansen gick till attack och slet bort ögon, näsa, läppar och överkäken.

Nu har 57-åriga Charla Nash genomgått en full ansiktstransplantation – och förvandlingen är enastående.

– Jag har börjat få känsel i min käke och kinder, säger hon.

Mer än två och ett halvt år har gått sedan schimpansen gick till attack. Charla Nash hade knappt hunnit kliva ur bilen hos sin väninna Sandra Herold när apan Travis hoppade på henne.

Den 90 kilo tunga schimpansen var väldresserad och tränad och hade medverkat i många reklamfilmer. Men när det slog slint kunde inget stoppa honom.

Charla Nash fick hela ansiktet avslitet och apan hann förstöra båda hennes händer innan väninnan, beväpnad med en kniv, kunde mota bort honom.

Fick avlivas

När polis kom till platsen var han fortfarande aggressiv, och de tvingades avliva honom.

För Charla väntade en kamp för sitt liv på sjukhus.

Hon överlevde, men hennes ansikte var helt demolerat – och hon har tvingats täcka sitt ansikte med en sjal.

Tills i maj.

Då genomgick hon en full ansiktstransplantation under en 20 timmar lång operation på ett sjukhus i Boston. Ett 30 man starkt kirurgteam gav då henne ett nytt ansikte och två nya händer.

Nu har hon skrivits ut från sjukhuset, och pratat om sitt nya liv i NBC:s Today show.

– Jag har börjat få känsel i min käke och mina känder. Och jag kan röra min mun och le. Jag känner mig fortfarande svag, men blir sakta men säkert starkare, säger hon.

Kan känna lukt och smak

Hon har nu kunnat börja göra saker som vi andra tar för givet, som att lukta på blommor, andas utan hjälpmedel och känna smaken av mat.

Hennes första måltid efter operationen: Ägg och mjuk gräddost.

Läkarna hoppas nu att hon ska fortsätta att förbättras snabbt, och att musklerna i ansiktet ska börja fungera normalt.

Hon kommer inte att se ut som personen som transplanterade ansiktet, utan det har formats efter hennes egna benstruktur. Nu när svullnaden gått ner ser också familjen att hon börjar likna den hon var innan attacken.

Nytt hopp

– Det känns bra att se en så snabb utvecklingen och den lycka som inte fanns där förut. Ett nytt hopp har väckts och det känns bra att se henne leva upp igen, säger dottern Brianna, 17.

Hon fortsätter:

– Jag tror att hon väntar otåligt på att tillfriskna. Hennes tal har blivit mycket bättre och hon har börjat resa på sig och äter själv.

Händerna fick läkarna efter operationen dessvärre operera bort igen, då kroppen stötte bort dem och utvecklade lunginflammation som gjorde att blodet inte strömmade dit. Men man hoppas att snart kunna göra en ny handtransplantation.

– Vad de har gjort för oss är helt fantastiskt. Jag är så tacksam att de gett min mamma hopp om framtiden och en chans att få en ny start i livet, säger dottern Brianna.