Riskerar fängelse

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-19

Konstfackstudenten kan få sitta av fyra år – polisen söker vittnen

Konstfackstudenten riskerar fyra års fängelse för sitt examensarbete.

Nu ber polisen alla som sett vandaliseringen att höra av sig.

– Skulle väl ljuga om jag sa att jag inte ville provocera, skriver studenten om sitt klottrande.

Pris: 65 000 Konstfackstudentens examensarbete rubriceras som grov skadegörelse. Två av hans filmer har nu sålts till det sammanlagda priset av 65 000 kronor, enligt SVT.

Konstfackstudentens examensarbete gick ut på att spraya ner en tunnelbanevagn. Han gjorde en film som visar hur en maskerad man klottrar på väggarna, krossar ett fönster, kastar sig ut och fortsätter spraya. Nu har SL anmält eleven.

”Grov skadegörelse”

– Det är rubricerat som grov skadegörelse, det kan ge upp till fyra års fängelse, säger Dan Östman, chef för polisens klottergrupp.

– Vi vill ha in vittnesmål. Ni som var på tåget eller i närheten – hör av er.

Polisen ser allvarligt på vandaliseringen.

– Var och en som var där hade rätt att gripa personen och att använda visst våld för att hålla personen kvar, säger Dan Östman.

Examensarbetet är inte den enda vandaliseringsfilmen som studenten gjorde under sin utbildning. I en essä som han skrev på Konstfack visar han 24 stillbilder från ytterligare en film där en svartklädd person spraya ner en tunnelbanestation. I essän berättar han om varför han klottrar och vad han tycker om kritikerna:

Ska vara vetenskaplig

– Om det kostar så jävla mycket, skit i att tvätta bort det, folk har det väl ganska bra om man har tid att gnälla över att en yta har bytt färg, stackars bostadsrätt! skriver han.

Enligt kursbeskrivningen ska essän vara ”vetenskaplig”. Men tre sidor består nästan bara av orden ”bla-bla-bla”.

På slutet skriver studenten: ”Jag går och målar-bombar-skriver-pissar-skapar-förstör.” Han fick betyget godkänt för essän.

– Jag vill inte kommentera uppsatsen, säger Mabel Selin, pressansvarig på Konstfack.

ANNONS