Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Dödsdömd ska ha erkänt mord i Kongo

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-21

Läkare: Han är ur balans och behöver hjälp

I dag fortsatte rättsprocessen mot de två norrmännen som anklagas för mord på en chaufför i Kongo.

Den dödsdömde norrmannen Tjostolv Moland är psykiskt instabil och ska ha erkänt att det var han som dödade chauffören.

I dag fortsatte rättsprocessen mot de två norrmännen i Kongo.

De båda norrmännen har hittills nekat till att ha dödat chauffören och sexbarnspappan Abedi Kasango i Kongo. När deras överklagan i dag togs upp i rätten kom en läkare med nya uppgifter om att Moland ska ha erkänt att det var han som dödade chauffören.

– Moland är ur balans och behöver läkarhjälp. Han gråter och vill byta cell. Han har också sagt att han vill be den dödade chaufförens familj om förlåtelse, att det var han som dödade chauffören, skriver läkaren Jean Paul Lombale i ett intyg som lästes upp av rätten, enligt VG Nett.

Molands norska advokat Morten Furuholmen säger att hans klient är sjuk och att det han har sagt om mordet inte borde tas på allvar.

– Moland har varit i sin egen värld senaste tiden. Det är inget tvivel om att han är psykiskt sjuk. Ingen borde lita på vad han säger. Han säger allt möjligt konstigt, säger Furuholmen till VG Nett.

Tre läkare ska bedöma tillståndet

Läkarens syfte med att skriva intyget var att uppmärksamma rätten på att Moland är psykiskt sjuk och inte beter sig som han brukar.

Men eftersom läkaren inte har presenterat intyget för den advokat som bett om det, utan skickat det till åklagaren kan det förmodligen inte användas som bevis. Dessutom ska tre läkare bedöma en åtalads psykiska tillstånd för att det ska hålla i rätten.

Rätten har nu bestämt att det ska göras en sådan utredning av tre läkare.

Enligt VG Nett uppträdde Moland förvirrat i rättsalen. Han pratade för sig själv och försökte en gång lämna rättsalen. Den andre dödsdömde norrmannen, Joshua French, satt tyst och verkade allt mer förtvivlad över situationen.

Molands advokat begärde snabbt ordet för att fråga om förhören kunde skjutas upp eftersom hans klient inte skulle klara av att höras.

Rättens ordförande höll med om att det inte är bra att ha en sjuk person i rätten som säger saker som inte stämmer.

Familjen vill ha skadestånd

Advokaten som företräder Kongo som stat tror inte på att Moland är sjuk utan att han spelar ett spel.

Chaufförens familj fick i går veta att Tjostolv Moland har brutit ihop i fängelset.

– Jag kommer att förlåta honom om han erkänner och betalar skadestånd. Jag kan aldrig få min son tillbaka, men han kan hjälpa dem som fortfarande lever. Därför är det viktigt att han betalar skadestånd, säger chaufförens morbror Amisia Tshomba, till VG Nett.