Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tre år efter mordet: Ingen har dömts

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-07

I dag hedras journalisten Anna Politkovskajas minne i Moskva

Tre år har gått sedan journalisten Anna Politkovskaja mördades i Moskva.

Före detta poliser, medarbetare i säkerhetstjänsten och en tidigare tjetjensk politiker.

Alla nämns de i samband med mordet på journalisten Anna Politkovskaja.

Men tre år efter dödsskjutningen i Moskva finns fortfarande ingen fällande dom.

Klockan 16.03 den 7 oktober 2006 föll det första skottet på Lesnajagatan i Moskva. Två skott senare var den ryska journalisten Anna Politkovskaja död.

Klockan 16.03 i dag, lokal tid, samlas hundratals människor i centrala Moskva för att hedra Politkovskajas minne och kräva att de ansvariga ställs till svars.

För trots att tre år har gått sedan det uppmärksammade mordet har fortfarande ingen dömts.

– Tiden går och hoppet om ett uppklarande blir allt mindre, sa i går Politkovskajas dotter Vera på en presskonferens, enligt radiostationen Eko Moskva.

Fyra personer friades

Tidigare i år friades fyra personer som stått åtalade för inblandning i mordet på den ryska journalisten. Den friande domen överklagades och nu ska hela utredningen tas om. Enligt uppgifter i ryska medier har flera nya namn dykt upp bland de misstänkta. En av dem ska enligt tidningen Tvoj den vara en tidigare medarbetare vid kriminalpolisen i Moskva.

Enligt tidningen ska den här personen ha skuggat Politkovskaja tiden före mordet. För detta ska han ha fått 200 dollar per dag. Den namngivne mannen är inte den enda ur rysk polis och säkerhetstjänst som nämnts i samband med mordet. Den person som stått åtalad för att ha organiserat själva mordet arbetade tidigare inom myndigheten för organiserad brottslighet i Moskva.

Spåren leder till Tjetjenien

Aftonbladet har även tidigare berättat om Sjamil Burajev, en tidigare högt uppsatt politisk ledare i Tjetjenien, som hösten 2007 greps för inblandning i mordet. Han frigavs senare i brist på bevis.

Att spåren leder till Tjetjenien förvånar ingen. Anna Politkovskaja var den ryska journalist som mest aktivt rapporterade om övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna i den ryska delrepubliken. Andra personer som har följt i hennes spår har mött samma öde. Tidigare i år mördades människorättsjuristen Stanislav Markelov på öppen gata i Moskva och i somras fördes människorättsaktivisten Natalja Estemirova i väg från sitt hem i Tjetjeniens huvudstad Groznyj och dödades. Anna Politkovskaja samarbetade nära med båda två.

Misstänkta politiska mord i Ryssland

7 oktober 2006. Journalisten Anna Politkovskaja sköts till döds utanför sitt hem i Moskva. Ingen tvivlar på att mordet har med hennes granskande journalistik att göra. Fyra personer har friats från misstankar om inblandning i mordet. Nu ska utredningen tas om. Den person som avlossade skotten är namngiven och befinner sig på fri fot någonstans i Europa. Vem som beordrade mordet är inte känt.

23 november 2006. Aleksander Litvinenko, fd medarbetare inom ryska säkerhetstjänsten FSB, avled på ett sjukhus i London. Det visade sig att han förgiftats med stora mängder av det radioaktiva ämnet polonium. Litvinenko tillhörde dåvarande president Putins skarpaste kritiker. Andrej Lugovoj, även han med ett förflutet inom FSB, åtalades senare för mordet och begärdes utlämnad till Storbritannien. Ryssland har vägrat att följa uppmaningen.

24 september 2008. Den tjetjenske politikern Ruslan Jamadajev sköts till döds i centrala Moskva. Under det första Tjetjenienkriget stred han mot de ryska styrkorna men bytte senare sida. Han satt i tjetjenska statsduman och var en av få som vågade trotsa republikens enväldige president Ramzan Kadyrov. Tidigare i år dödades även Ruslans bror, Sulim Jamadajev.

19 januari 2009. Advokaten Stanislav Markelov mördades i centrala Moskva. Markelov arbetade aktivt med att företräda offer för övergrepp i Tjetjenien. Bland annat företrädde han familjen till 18-åriga Elsa Kungajeva, en tjetjensk kvinna som kidnappades, våldtogs och dödades av ryska soldater för nio år sedan. 2003 dömdes överste Jurij Budanov till tio års fängelse för mordet. Några dagar före mordet på Stanislav Markelov släpptes han fri i förtid.

15 juli 2009. Människorättsaktivisten Natalja Estemirova hittades ihjälskjuten i Ingusjien, grannrepublik till Tjetjenien. Tidigare samma dag hade hon förts bort av okända personer från sitt hem i Groznyj. Estemirova arbetade aktivt för att få fram sanningen kring övergrepp och försvinnanden i den ryska delrepubliken.