Radioaktiva grisar svindyra för jägare
Uppdaterad 2019-05-28 | Publicerad 2019-05-27
Radioaktiva vildsvin ställer till samma skada för bönderna som andra vildsvin. Men höga kostnader gör att ingen vill jaga dem.
Nu kräver Lantbrukarnas riksförbund (LRF), länsstyrelsen och Svenska jägareförbundet statlig finansiering för provtagning av vildsvin.
Mer än vartannat vildsvin som fälls i Gävleborg har för höga halter av det radioaktiva ämnet cesium sedan Tjernobylolyckan 1986. Jägarna måste själva stå för provtagning och ansvara för att djuren skickas för destruktion om det skjutna vildsvinet har för höga halter av cesium. Kostnaderna för att skicka in köttet för provtagning på ett labb kan landa på upp emot 600 kronor per vildsvin, vilket gör att allt färre är intresserade av att jaga.
– Det blir en dyr historia för jägaren. Det finns inte heller något annat vilt däggdjur i Sverige som förökar sig i en sådan snabb takt som just vildsvinen. Man märker en trötthet, även de jägare som vill jaga dem hinner inte med, säger Anders Wetterin, vilt- och jaktexpert på LRF.
Över gränsvärdet
I början av 2019 hade sju av tio vildsvin, samtliga fällda i Gästrikland, cesiumhalter över gränsvärdet och fick inte säljas eller skänkas bort. För privat bruk bör det inte heller ätas mer än enstaka gånger.
Att lantbrukare får sina grödor uppbökade av vildsvinen innebär redan i dagsläget stora förluster. LRF hade därför velat se ett statligt stöd för att betala för provtagningen i drabbade områden.
– SLU har beräknat förlusterna i jordbruket till 1,1 miljard kronor per år. En gest som staten borde stå för är att finansiera provtagning av vildsvin så att man kan reda ut problemet ordentligt, säger Anders Wetterin.
Även jägareförbundet vill se ett sådant stöd.
– Det börjar bli bråttom, det är ofta från samhället jägare får tryck om att minska vildsvinsstammen och då är det rimligt att även samhället bekostar provtagningen så att det inte bara är jägaren som ska stå för hela kostnaden, säger Filip Ånöstam, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet, till SVT.
Lokalt problem
Länsstyrelsen i Gävleborg vill också se en statlig finansiering, eftersom de i dagsläget saknar möjlighet att gå in med ekonomiska medel för det.
– Det vore bra om vi kunde hitta en mer central lösning. Eftersom halterna av cesium är ett så lokalt problem i södra delarna av Gästrikland, där nedfallen från Tjernobyl hade högst koncentration, får jägarna här stå för en större kostnad än andra jägare i Sverige, säger Sara Waern, vilthandläggare på länsstyrelsen.
Generellt är länsstyrelsen för att jägare fortsätter att uppehålla ett intresse för att jaga vildsvin. Sara Waern tror att en finansiering av cesiumprovtagning kan vara en nödvändig del i det.
– Vildsvinspopulationen i Gävleborgs län är i nuläget inte särskilt stor. Men risken är att det på sikt kan komma att förvärras om inte stammen hålls på en rimlig nivå. Vi riskerar inte bara att få problem för jordbruket, även privatpersoner kan få problem med att få in vildsvin i trädgården om vi får allt för stora stammar, säger hon.