Lätt för unga att skaffa lustgas på nätet
Uppdaterad 2020-01-28 | Publicerad 2020-01-27
Med färgglada ballonger marknadsförs lustgas som partydrog. Men skrattfesten kan sluta med döden.
– Det är farligt om man andas in gasen så att man tränger ut för mycket syre ur kroppen, säger läkaren Juan Figueroa vid ungdomsmottagningen Maria Ungdom.
Reklamen poppar upp direkt vid en sökning på ordet lustgas på nätet.
Köp billig lustgas online. Använd lustgas i stället för andra berusningsmedel – det är helt lagligt. Så lyder några av budskapen. Lustgasen marknadsförs med alltifrån regnbågsfärgade sifoner till guldgula ballonger som kan användas vid inandningen av gasen. Sifoner används annars vanligen till matlagning för att göra till exempel vispad grädde.
Leveransen är snabb, inom en till två dagar kan lustgasen finnas i brevlådan.
Snabb kick
Lustgas är inte narkotikaklassat men det innebär inte att den är ofarlig. Andas man in gasen utan att samtidigt inandas syre leder det till medvetslöshet inom bara några minuter. Långvarig användning kan påverka nervsystemet och hjärtat negativt, och kan också orsaka minnesförlust.
– Precis som med andra aerosoler får man en snabb kick på bara några få sekunder. Vi noterar några fall då och då hos oss. Även om det inte är vanligt förekommande bör föräldrar och vuxna ändå ha koll på detta, och skaffa sig information om vad det innebär, säger Juan Figueroa.
Vanlig festdrog
För ett par år sedan blev ren lustgas i en ballong en allt vanligare partydrog på festorter runtom i Europa. I Danmark försöker man stoppa utvecklingen. En majoritet av partierna i folketinget, danska riksdagen, ställer sig bakom ett förslag om att förbjuda försäljningen av lustgas till minderåriga. Förslaget, som väntas träda i kraft i maj, innebär att även vuxna enbart tillåts att köpa mindre kvantiteter lustgas, skriver AFP. Sedan 2016 har tre dödsfall kopplade till lustgas inträffat i Danmark. I Sverige dog en 24-åring från Örnsköldsvik sedan han inandats lustgas genom en sifon.
Lustgas används framför allt inom vården, vid förlossningar och vid tandvård, men då alltid i en blandad form av lustgas och syre.